Kategorier
Sødt

Klassisk tarte tatin

Tarte tatin, færdig, feb 2013

Tarte tatin, færdig2, feb 2013

Tarte tatin – en fransk klassiker, som man aldrig går galt i byen med. Hvem kan sige nej tak til sprød mørdej og bløde letsyrlige æbler dækket af dyb karamel?

Tærten er genial som gæstemad. Den kan gøres næsten færdig i god tid, og så bages lige inden den skal spises. Tærten kan laves med æbler på klassisk manér som her, men den kan også fint laves med pærer, blommer og andre faste frugter.

Opskrift på tarte tatin
Til 4-6 mennesker

5-6 store syrlige og faste æbler
75 gram smør
3 dl sukker

Mørdej

150 gram koldt smør
230 gram hvedemel
3 spsk. formelis
1 lille æg
Et nip salt

Start med at lave mørdejen. Skær smørret i tern og kom det i en skål med flormelis, salt og hvedemel. Indarbejd smørret i melblandingen, så konsistensen bliver som krummer.

Tarte tatin, mørdej step 1, feb 2013

Pisk ægget grundigt sammen, og kom det i smør- og melblandingen. Bland ægget forsigtigt og hurtigt ind i dejen – uden at ælte for meget. Den skal bare lige hænge sammen.

Tarte tatin, mørdej færdig, feb 2013

Pak mørdejen ind i film, og lad den hvile i køleskabet i mindst en time.

Skræl æblerne og skær dem i store både. Kom smør og sukker på en pande, som kan gå i ovnen, og som lige præcis kan indeholde alle æblerne. Lad smør og sukker smelte til en gylden karamel. Kom æblerne på panden, og lad dem stege 5-10 minutter, til æblerne er blevet lidt bløde og er helt dækket af karamel.

Tarte tatin, æbler i karamel, feb 2013

Rul mørdejen rimelig tyndt ud – der er nok for meget dej – og læg den over æblerne, når de er kølet lidt af. Tryk dejen grundigt ned hele vejen rundt om æblerne.

Tarte tatin, mørdej på æbler, feb 2013

Hvis man er ude i god tid, så kan man nu komme tærten i køleskabet, indtil den skal bages.

Bag tærten i 20 minutter ved 200 grader, til dejen er gylden og sprød.

Lad tærten hvile i 5 minutter og vend den ud på et stort fad. Det er lidt svært, og man skal passe på ikke at brænde sig på den flydende karamel, men det kan lade sig gøre – tricket er at gøre det hurtigt.

Server tærten med cremefraiche eller flødeskum

Tarte tatin, færdig2, feb 2013

En kommentar til “Klassisk tarte tatin”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.