Kategorier
Aftensmad

Tortilla Española- Spansk kartoffelomelet

Tortilla, færdig2, august 2013

Tortilla, færdig4, august 2013

I Spanien har de en fantastisk spise – tortilla española. Det er i al sin enkelthed en tyk, smagfuld omelet fyldt med løg og kartofler. Man får den ofte serveret som en varm eller kold tapa, som sandwichfyld eller med salat som en let frokost- eller middagsret. Omeleten kan lavet god tid i forvejen og smager mindst lige så godt kold som varm.

Det bliver ikke meget mere simpelt, men en spansk omelet kan faktisk være lidt af en udfordring. Tricket er at lade kartofler og løg stege længe ved lav varme. Halvvejs under tilberedningen skal tortillaen vendes – det klares lettest med en stor tallerken og lidt hurtighed. Når man har mestret den almindelige version, så kan man tilføje ting som fx chorizo eller seranoskinke, men jeg kan nu bedst lide helt klassisk som i denne opskrift.

Har man kolde kogte kartofler til overs, så brug dem i stedet og forkort den første stegetid til 5-10 minutter.

Tortilla Española
600 gram kartofler
150 gram løg
2 fed hvidløg
2-3 spsk olivenolie
8 æg
4 spsk mælk
1,5 tsk salt + masser af peber

Til servering
300 gram tomater
En god håndfuld frisk bredbladet persille

Hak løg og hvidløg fint. Skræl kartoflerne og skær dem i meget tynde skiver – eventuelt på et mandolinjern.

Varm olivenolien op i en mediumstor pande til middelvarme. Steg løg og hvidløg i 5 minutter og tilsæt så kartoflerne.

Tortilla, kartofler på panden, august 2013

Lad det hele stege i 30-35 minutter til kartoflerne er gennemstegte. Vend forsigtigt og jævnligt, men pas på at kartoflerne ikke går i stykker. Hvis kartoflerne begynder at brune, så skru lidt ned.

Pisk æg, mælk, salt og peber grundigt sammen. Hæld kartoffel- og løgblandingen i æggemassen.

Tortilla, æggemasse, august 2013

Hæld blandingen tilbage på panden og steg i ca. 10 minutter – bunden vil være færdig, men toppen vil være ret flydende.

Tortilla, klar til at blive vendt1, august 2013

Vend tortillaen. Det kan være lidt til svært de første par gange, men med en stor tallerken, et par grydelapper og over vasken går det fint – tricket er at være hurtig. Hvis lidt af æggemassen løber ud, så er det ikke noget problem.

Steg tortillaen færdig – igen i ca. 10 minutter.

Tortilla, vendt, august 2013

Tag gennemstegte tortilla af varmen, vend ud på et fad og server den enten varm med det samme eller kold.

Mens tortillaen steger, så hak tomaterne groft og persillen fint. Bland sammen og krydr med salt, peber og en evt. anelse sukker. Server den friske salsa sammen med kartoffelomeletten.

Tortilla, færdig, august 2013

8 kommentarer til “Tortilla Española- Spansk kartoffelomelet”

Tortilla de patata er en rigtig dejlig spise, og en god opskrift du har bragt her.
Et lille trick jeg har lærte på udveksling i Spanien, er at lægge et låg henover stegepanden. Det er med til at få det flydende til at “størkne” og så bliver det lettere at vende ens tortilla 🙂

Fantastisk opskrift. Troede man skulle være spansk for at kunne lave en sådan. Men det var ikke nødvendigt, og så smagte det som om, man var i Spanien. Tak!

Hej Lillian

Det er lidt svært at svare på, for det kommer an på, om det er del af et tapasbord, en frokost eller aftensmad. Jeg vil sige, at som en tapa er der til 6-8 mennesker, hvis du har 5-6 andre retter. Som frokost eller aftensmad er der til fire voksne vil jeg sige.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Richard

Mit kommentarspamfilter er gået helt bananas, så jeg har først set din kommentar nu. Man kan sagtens spise den med brød ja, eller med salat eller som del af et tapasbord 🙂

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.