Kategorier
Brød og boller Sødt

Fastelavnsboller med creme, marcipan og hindbær

Fastelavnsboller med creme, marcipan og hindbær

Jeg indrømmer det blankt, der har været meget stille på bloggen, men jeg er her altså stadig, så bare rolig! Jeg har haft rigtig eksamenstravlt i januar, men nu er det overstået, og så skal der snittes, steges, bages og hygges i køkkenet igen.

Fastelavn nærmer sig så småt, og det er verdens bedste undskyldning for at spise en god fastelavnsbolle eller tre – de egner sig jo både til søndagskaffen, til efter tøndeslagningen eller simpelthen bare til at varme sig på i det kolde gråvejr.

For mig er indbegrebet af en fastelavnsbolle en blød, fed gærdej med kardemomme fyldt med hjemmelavet vaniljecreme og marcipan eller god syrlig hindbærmarmelade. Gør sig selv den tjeneste at lave hindbærmarmeladen selv, det er virkelig nemt og den smager bare så meget bedre end den oversøde købeversion.

Opskrift på fastelavnsboller
Ca. 25 fastelavnsboller
25 gram gær
3 dl mælk
150 gram smør
75 gram sukker
Kornene af en ½ stang vanilje
1 tsk. kardemomme
3 æg
Ca. 600-800 gram hvedemel
Et nip salt

Desuden
Flormelis
Frugtfarve
200 gram groft revet marcipan

Kagecreme 
Til en halv portion bolledej
2 æggeblommer
1,5 dl mælk
50 gram sukker
Kornene af en halv til en hel stang vanilje
1,5 spsk. maizena

Hindbærsyltetøj
Til en halv portion bolledej
150 gram hindbær (frosne er fint)
50-100 gram (sylte)sukker
Lidt citronsaft

Start med at lave gærdejen. Varm mælk og smør op, til smørret er smeltet, og væsken er lun. Kom blandingen i en stor skål og opløs gæren der i. Rør derefter salt, sukker, vanilje og æg i, og tilsæt så præcis så meget hvedemel, at dejen kan æltes. Ælt dejen til den er blød og smidig mindst 10 minutter men gerne længere, og lad den hæve lunt til dobbelt størrelse – det tager ca. en time.

Fastelavnsboller med creme, marcipan og hindbær

Mens dejen, hæver laves kagecreme og hindbærsyltetøj. Til creme blandes alle ingredienser i en tykbundet kasserolle og varmes op til kogepunktet under omrøring. Lad cremen småkoge i nogle minutter under grundig omrøring, så den ikke brænder på, sku eventuelt lidt ned for varmen. Lad cremen boble, indtil den er blevet ret tyk – den tykner yderligere, når den bliver kold.

Fastelavnsboller med creme, marcipan og hindbær

Tag cremen af varmen og hæld den over i en skål. Dæk skålen med film og lad den køle af.

Til syltetøjet kommes hindbær, sukker og citronsaft i en gryde og varmes op.

Fastelavnsboller med creme, marcipan og hindbær

Lad det simre til syltetøjet er blevet rimelig tykt. Der er ikke så meget pektin i hindbær, så man kan med fordel bruge syltesukker i stedet for almindeligt sukker. Sukkermængden kan også varieres alt efter, hvor sødt man vil have sit syltetøj.

Rul dejen rimelig tyndt ud, skær den ud i firkanter og læg en stor spiseskefuld creme samt lidt revet marcipan på halvdelen af firkanterne.

Fastelavnsboller med creme, marcipan og hindbær

Fold hjørnerne sammen og klem sammenføjningerne tæt sammen, så fyldet bliver holdt på plads. Læg bollerne med sammenføjningerne ned af på en bageplade.

Fastelavnsboller med creme, marcipan og hindbær
Gentag med hindbærsyltetøj og marcipan. Pensl så bollerne med mælk og bag dem i 15-20 minutter ved 200 grader til de er gyldne. Lad bollerne køle af og kom derefter glasur på dem. Jeg har kommet lyserød glasur på dem med hindbærfyld og hvid på dem med creme. Fastelavnsbollerne smager bedst samme dag, som de er bagt.

Fastelavnsboller med creme, marcipan og hindbær

7 kommentarer til “Fastelavnsboller med creme, marcipan og hindbær”

Mums de ser gode ud!!!
Tro du man kan lave dem med sukker-erstaning(har selvfølgelig glemt hvad det hedder nu)?
Svigerfar har nemlig sukkersyge :-/

Hej Pernille

For at være helt ærlig, så har jeg faktisk ingen idé, for jeg har ikke rigtig forsøgt mig med den slags. Jeg tror umiddelbart, at fx sådan noget som stevia vil fungere fint i selve dejen, men når det kommer til cremen, så ved jeg det desværre ikke. Hvis du prøver, så vil jeg meget gerne høre, hvordan det går!

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Må se om jeg tør kaste mig ud i projektet en dag…skal nok skrive hvis jeg før det gjort 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.