Kategorier
Aftensmad Suppe

Cremet og krydret græskarsuppe

Cremet og krydret græskarsuppe

Cremet og krydret græskarsuppe

Det er blevet efterår, og med efteråret kommer lysten til dampende supper og varme krydderier. For nogle dage siden var det en flot solskinsdag med høj, blå himmel, og jeg måtte bare ud af min lejlighed og nyde det dejlige vejr. Nede i Torvehallerne var der fyldt med græskar, og jeg hankede blandt andet op i et par stykker, et bundt bredbladet persille og adskillige flotte pastinakker stadig fyldt med jord. Tilbage i mit køkken blev disse lækkerier til en skøn, cremet og krydret græskarsuppe – den varmer helt ned i tæerne.

Hvis man er vegetar, eller hvis man som mig ikke spiser så meget kød, så man kan gøre suppen vegetarisk ved at bruge grøntsagsfond i stedet for kylling. Ud over bacon er der også adskillige forslag til toppings til suppen, som ikke indeholder kød – så skulle alle kunne være med.

Krydret græskarsuppe
Til 4-6 mennesker

1 kg græskar – gerne halv hokkaido/halv butternut
350 gram pastinak
30 gram smør
2 løg
3 fed hvidløg
1,5 l kyllingefond
1 spsk spidskommen
1 spsk koriander
1 tsk musketnød
Et nip chili
2 laurbærblade
2 spsk flødeost
Saft en ½-1 citron
Æblecidereddike

Til servering
Hakket persille
Ristede græskarkerner
Hakkede hasselnødder
Sprødristet bacon
Creme fraiche

Start at gøre grøntsagerne klar. Hak løg og hvidløg mellemfint. Græskaret behøver man ikke at skrælle, hvis man bruger hokkaido og butternut, så skal de bare skrubbes grundigt, og kernerne skal fjernes. Skræl pastinakkerne og skær græskar og pastinakker i grove tern.

Cremet og krydret græskarsuppe

Steg græskar og pastinak ved høj varme – eventuelt at to omgange – i 2/3 af smørret. Det må gerne få godt med farve, men det skal ikke branke.

Cremet og krydret græskarsuppe

Steg løg og hvidløg ved medium varme i resten af smørret i en gryde. Det skal ikke tage farve. Tilsæt krydderierne og lad dem stege med i et par minutter. Kom resten af grøntsagerne op i gryden til løg og hvidløg. Hæld kyllingefond over sammen med laurbærblade.

Lad det koge i 15-20 minutter, indtil at grøntsagerne er helt bløde. Kom flødeosten i. Blend suppen med en stavblender, til den er helt cremet og silkeblød.

Cremet og krydret græskarsuppe

Smag til med salt og peber, eventuelt flere krydderier og med citron og eddike – hvor meget man skal bruge afhænger af, hvor sødt græskarret er, men typisk en halv til en hel citron og omkring 2 spiseskeer eddike.

Server græskarsuppen med en kombination af fx hakket persille, bacon, ristede græskarkerner eller hasselnødder og slut af med en skefuld creme fraiche.

Cremet og krydret græskarsuppe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.