Jeg er meget glad for alle slags kål – hvidkål, savoykål, grønkål, rosenkål osv., men jeg kan aller bedst lide spidskål. Heldigvis er sæsonen for spidskål lang, så jeg når at spise det på rigtig mange måder, men det er slut. Jeg spiser det hele sommeren med radisser, agurk og rygeost som en art lækker nordisk coleslaw, og nu hvor det er blevet rodfrugttid, så damper jeg kålen sammen med fx gulerødder og serverer med dild og lidt hvidløgssmør – så lækkert!
Man kan egentlig varierer grøntsagerne ud fra sæson og lyst – om sommeren passer friskbælgede ærter godt til, og fennikel eller babyporrer er også super sammen med spidskål og gulerødder. Spidskålen kan også udskiftes med fx savoykål eller rosenkål, så skal dampningstiden bare tilpasses.
Dampede grøntsager med dild
4 mennesker som tilbehør
Et halvt eller et lille spidskålshoved
8-10 tynde gulerødder med top
3 fed hvidløg
50 gram smør
En god håndfuld dild
Halvver spidskålshovedet og fjern stokken. Skær kålen ud i rimelig store tern.
Skrub eller skæl gulerødderne. Hvis de har top, så lad lidt af den sidde. Skær gulerødderne i 4-6 stykker afhængigt af deres størrelse.
Damp i 6-10 min afhængigt af, hvor sprøde man kan lide dem. Tilsæt kålen efter 3-5 minutter.
Mens grøntsagerne dampes laves hvidløgssmørret. Smelt smørret ved lav varme. Pres hvidløgene og kom dem i smørret. Lad det snurrer et par minutter ved lav varme. Hvidløget må ikke tage farve, for så bliver det bittert.
Hak dilden groft og bland med dampede grøntsager og hvidløgssmør. Server fx til kylling eller fiskefrikadeller.