Man opdager meget hurtigt i Vietnam, at forårsruller absolut ikke kun er én ting. De kommer i mange former, med alt muligt forskelligt fyld, og de kan enten være friske, stegte eller friturestegte. Det vi i Danmark betragter som friske forårsruller – altså store rispapirruller typisk fyldt med friske krydderurter, rejer, glasnudler og diverse sprøde grøntsager i strimler – kaldes sommerruller herude, mens forårsruller typisk har et mere homogent fast fyld.
Disse forårsruller, som jeg lærte at lave på, da jeg var på madlavningskursus i Hué i Vietnam, er vegetariske og er fyldt med finthakket grønt og nudler, som blandes med æg og steges inden det rulles ind i rispapir. De smager absolut himmelsk og er meget lette at lave. Min søde underviser sagde også, at man sagtens kunne (friture)stege dem, hvis man følte for det, men det har jeg ikke prøvet endnu.
Vi lavede en hurtig syrligt sød sauce til at dyppe de friske forårsruller i, men man kan også dyppe dem i fx peanutsauce eller soja.
Friske forårsruller
Til 20 forårsruller
20 mellemstore plader rispapir
2 håndfulde gulerødder skåret i fine strimler
4 håndfulde hvidkål i strimler
8 tørrede sorte skyører svampe
2 store fed hvidløg
3 små skalotteløg
2 tsk bouillon – kylling eller grøntsag
1 tsk friskkværnet sort peber
En lille håndfuld glasnudler
3 æg
2 finthakkede forårsløg
3 spsk solsikkeolie til stegning
Sauce
2 spsk sukker
3 spsk fiskesauce
2 spsk gylden riseddike
2 spsk vand
2 små birdseye chilier
2 fed hvidløg
Til forårsrullerne – Udblød både glasnudler og skyører efter anvisningerne på pakkerne.
Hak hvidløg og skalotteløg meget fint, og hak hvidkål og gulerødder fint. Skær de udblødte svampe i tynde strimler, og hak eller klip glasnudlerne i mindre stykker. Bland grøntsagerne med undtagelse af forårsløgene med æg, bouillon og peber og steg på panden ved svag varme indtil ægget er færdigt – det tager ca. 5 minutter. Tilsæt de finthakkede forårsløg, og lad fyldet køle af.
Find nu tre tallerkener og en skål vand frem. Placer et ark rispapir på hver af de to tallerkener og gør arkene våde med lidt vand. De bliver helt gennemsigtige, når de er våde nok, men de må ikke være decideret gennemvåde. Rispapiret bliver blødere, når det har stået et øjeblik. Hver gang man så har rullet en forårsrulle, så fugt et nyt ark rispapir, mens man ruller det andet ark.
Nu skal forårsrullerne så rulles, og det gør man sådan her:
Trin 1: Læg en god spiseske fyld på rispapiret – det skal ikke ligge på midten, men derimod ca. en tredjedel inde på papiret.
Trin 2: Fold først den ene og derefter den anden side ind over fyldet, det skal være ret stramt men uden at papiret er ved at gå i stykker
Trin 3: Fold så den korte ende af rispapiret ind over de allerede foldede sider.
Trin 4: Fold så den side, der lige er foldet ind over sig selv sammen med ca halvdelen af fyldet, så fyldet kommer til at ligge dobbelt.
Trin 5: Rul forårsrullen relativt stramt sammen og fugt eventuelt med en smule mere vand, hvis lukningen ikke vil klistre sammen.
Til saucen: Bland sukker, eddike, fiskesauce og vand sammen i en pande, lad det koge op og reducer til ca. halv mændge, hvilket tager 5-7 minutter.
Hak hvidløg og skær chilien i skiver og kom i saucen. Lad den køle af og server sammen med de friske forårsuller.