Kategorier
Juleopskrifter Sødt

Brændte mandler med lakrids

brændte mandler, i skål, december 2012

Jeg elsker brændte mandler – jeg drømmer om den hele efteråret, og når det så bliver juletid, så skal der hjemmelavede knasende og søde brændte mandler i slikskålen. De er faktisk utroligt simple at lave, og det tager ikke ret lang tid.

I år har jeg lavet nogle med lakrids, som jeg faktisk er blevet rigtig godt tilfreds med, selvom de helt klassiske nu også er dejlige.

Brændte mandler

200 gram mandler
225 gram sukker
1 dl vand
Evt. 2 tsk. lakridspulver – eller en kvart stang vanilje

Kom alle ingredienserne i en stor pande og varm den op til høj midddelvarme. Lad det småkoge, og rør i det ofte.

brændte mandler, kogende, december 2012

Tricket er at lade vandet fordampe, så sukkeret begynder at krystallisere omkring mandlerne. Når alt vandet er fordampet – det tager ca. 15-20 minutter – kan man lade mandlerne blive stående på varmen og lade sukkeret smelte en smule, sådan at mandlerne begynder at karamellisere.

Hvor karamelliseret, man vil have sine brændte mandler, er en smagssag. Jeg kan godt lide, at de er lidt knasende, men jeg vil helst ikke brække mine tænder på dem.

Tag mandlerne af varmen, hæld dem ud på bagepapir og spred dem jævnt ud, så de ikke klistrer sammen.

brændte mandler, på bagepapir, decemvber 2012

Lad mandlerne tørre, til de er kolde og spis dem eller hæng dem for eksempel på juletræet i et sødt julehjerte.

Brændte mandler med lakrids

11 kommentarer til “Brændte mandler med lakrids”

Ser fråderen ud! nam nam, det må du hellere lave til din lillesøster den dag! Sommerbrid får da en kæmpe konkurrent nu….

Øv! Det blev aldrig krystalliseret???? Kun en meget klæbrig masse. Er det fordi jeg kom for lidt sukker i? Brugte kun 2 deciliter. Nå, bedre held næste gang, må prøve igen også selvom det ikke længere er jul. Hilsen Marie

Hej Marie. Brændte mandler kan efter min mening spises hele året! Jeg er ked af at høre, at de ikke blev som forventet – forhåbentlig smagte de stadig godt! Jeg tror ikke, at det havde noget med sukkermængden at gøre. Det der nok er sket er, at massen er begyndt at karamellisere for tidligt. Det kan fx ske, hvis du ikke rør i det ofte nok, eller hvis du har brugt en lidt for lille pande, så fordampningsoverfladen ikke har været så stor, at vandet har kunne nå at fordampe. Jeg håber, at det lykkes næste gang 🙂

Svar

Hej Sofie.
Jeg prøvede at lave dine brændte mandler og jeg tilføjede 2 tsk lakrids pulver. De krystalliserede aldrig, blev helt sorte og blev kun til en klæbrig masse, og desuden ødelagde jeg en pande på det.. Jee brugte en rigtig stor pande og rørte hele tiden..Øv bøv…
VH Johanne.

Hmm, må vist bare konstatere at jeg ikke evner disse lækkerier i køkkenet… Al sukkeret ligger hvidt og hårdt tilbage på bagepapiret, kun lidt hænger ved mandlerne… Måske jeg tog dem af panden for sent? Måske jeg bare ikke er særlig huslig…:-)

Lavede disse efter opskrift på en rigtig stor pande og rørte omtrent hele tiden. Det krystaliserede fint, og så gjorde jeg som Mette Blomsterberg: når sukkeret er krystalliseret, så fortsæt og sukkeret smelter igen. Så bliver mandlerne meget finere blanke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.