Kategorier
Drikkevarer

Hjemmelavet saft med jordbær og rabarber

Jordbærrabarbersaft, færdig3, juli 2013

Jordbærrabarbersaft, jordbær, juli 2013

Sommerlandet er nu engang et dejligt sted. Jeg har været i sommerhus hos mine forældre i Rørvig, og min mor og jeg har været ude at plukke jordbær. Det er altid en hyggelig ting at gøre, og vi fik plukket lidt over 5 kg i løbet af ingen tid. Vi spiste, så mange vi orkede samme dag, og resten har jeg lavet saft af.

Jeg har ikke den store erfaring udi saftens mysterier, men min mor mors gamle veninde Tina er ekspert i saft, så jeg greb telefonen og skrev til Tina. Da jeg var barn, var noget af det bedste at være hjemme hos Tina, for der var altid den lækreste saft i køleskabet lavet på friske bær – udover Tinas duftende nybagte brød og dejlige salater. Det der med opskrifter er ikke Tinas stærkeste side, men jeg fik nogle gode retningslinjer at gå frem efter, og her er resultatet. En skøn hjemmelavet saft med jordbær og rabarber.

Jordbærrabarbersaft
Giver 3-4 liter saft koncentrat – 6-8 liter saft
4 kilo jordbær
1,5 kg rabarber
Ca. 2,5 liter vand
Skal og saft af 2-3 usprøjtede citroner
5 dl rørsukker eller efter smag
2 stænger vanilje Er man i besiddelse af friske hyldeblomster, så kom også nogle af dem i

Desuden:
Flasker med tætsluttende låg til 3-4 liter saft.
Atamon til at skylle flaskerne i

Rens jordbær og rabarber og skær dem i mindre stykker. Kom hele hærligheden i en stor gryde. Skrab kornene ud af vaniljestængerne, mas dem ud i 1 dl sukker, og kom vaniljesukker og de tomme stænger i gryden. Skræl citronerne forsigtigt, så det kun er selve skallen og ikke det hvide, der kommer med. Pres saften af citronerne, og kom også citronskal og saft i gryden.

Jordbærrabarbersaft, inden kogning, juli 2013

Hæld vand i gryden, så det næsten dækker – jeg brugte ca. 2,5 liter.

Jordbærrabarbersaft, kogning, juli 2013

Nu skal det hele koge indtil frugten er meget mør – det tager ca. 45 minutter.Mos frugten, så det bliver en tynd grød. Smag til med sukker og citron- jeg brugte ca. 4 dl rørsukker og en halv ekstra citron ekstra, men det afhænger af smag og af, hvor moden frugten er. Når man er tilfreds med sødmen, så skal frugtmosen trække. Lad den i hvert fald stå, til den er kold (tjek også gerne smagen undervejs), men også gerne længere (natten over i køleskabet fx).

Jordbærrabarbersaft, køler af, juli 2013

Nu skal saften sies. Pil vaniljestænger og citronskal op ad gryden. Hvis man gerne vil have en klar saft, så sies saften forsigtigt gennem et viskestykke. Hvis man er ligeglad, som jeg er (det har ikke den store indflydelse på smagen), så kom frugten op i en fintmasket sig og lad saften løbe ud. Hjælp eventuelt til med en ske undervejs, så går det lidt hurtigere. Når al saften er løbet igennem, står man tilbage med en rest tyk frugtmasse, som fint kan spises som grød.

Skold de flasker, som saften skal hældes på. Med mindre saften skal drikkes med det samme, så skyld flaskerne med atamon – følg anvisningerne på atamonflasken. Hæld saften på flasker.

Jordbærrabarbersaft, på flasker, juli 2013

Saften er ret stærk og drikkes bedst med (dansk)vand i blandingsforhold 1:1. Server med masser af isterninger, citronskiver og evt. friske bær.

Jordbærrabarbersaft, færdig1, juli 2013

2 kommentarer til “Hjemmelavet saft med jordbær og rabarber”

Hej Janne

Det afhænger lidt af, hvor grundigt du har været med hygiejnen – hvis du har skoldet flaskerne grundigt og skyllet dem med atamon, så kan det holde sig længe. Når jeg har lavet for meget, så plejer jeg dog at saften ned bare for en sikkerheds skyld. Den kan holde sig nærmest uendeligt i fryseren.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.