Det er blevet sæson for blommer, og det er jeg ret vild med – blommer egner sig både til at blive bagt, syltet og tryllet om til en saftig, let og lækker blommekage med mandler som denne. Den er super simpel at lave og så passer den sig selv i ovnen, mens duften af aromatiske blommer fylder køkkenet.
Jeg har haft en temmelig stressende uge med lidt for mange aftaler, lidt for meget arbejde og lidt for lidt tid derhjemme, og for mig er den bedste modgift mod den slags at gå i køkkenet med noget lækker jazz i baggrunden og bage – så slapper jeg af. Derfor blev nogle af alle de skønne blommer, som jeg havde købt til en blommekage, og min kollegaer klagede ikke over at få fredagskage.
Blommekage
En springform på 28 cm
700 gram blommer fx victoria eller jubilæum
175 gram blødt smør
250 gram rørsukker + 5 spsk til drys
250 gram hvedemel
4 æg
Kornene fra en stang vanilje
1 dl creme fraiche (18%)
2 tsk bagepulver
100 gram mandler
Vask, udsten og skær blommerne i kvarte. Vend sammen med 3 spsk sukker og lad dem stå og trækkke, mens dejen laves.
Rør sukker og smør cremet, tilsæt så creme fraichen og vaniljen og rør æggene i ét efter et. Bland mel og bagepulver og rør det i dejen. Hak mandlerne groft og bland dem i dejen til sidst.
Kom 2/3 af blommerne i en springform (28 cm i diameter) beklædt med bagepapir. Hæld dejen over og fordel den jævnt. Læg derefter de resterende blommer oven på dejen i et pænt mønster og drys med de sidste to spsk sukker.
Bag kagen ved 175 grader i en times tid – kig til kagen efter 45 minutter. Den skal være gylden og gennembagt.
Lad blommekagen køle lidt af og server den med creme fraiche.