Kategorier
Aftensmad Forretter og snacks

Jiaozi – kinesiske dumplings

jiaozi, færdige1, feb 2013

 

Jiaozi eller dumplings er klassisk kinesisk kogekunst. Det er i al sin smukke enkelthed små pakker med fyld af for eksempel svinekød, tofu eller rejer krydret med ingefær og hvidløg pakket ind i en tynd dej af hvedemel, som dampes eller koges og spises rygende varme dyppet i soja og ris eddike. Enkelt og fantastisk.

Kineserne spiser gerne jiaozi til alle måltider, og næsten alle har deres egen opskrift på yndlingsfyld. De er traditionelt en del af måltidet til kinesisk nytår, hvor mange kinesiske familier ynder at komme en mønt i en af dem, hvilket efter sigende skulle bringe lykke og velstand til den, der finder mønten.

Spis dumplings som del af et større kinesisk måltid eller lav en hel masse og gå amok  – man kan spise mange flere, end man umiddelbart skulle tro, og det er rigtig hyggeligt at lave dumplings sammen med sine middagsgæster.

Opskrift på kinesiske dumplings med svinekød
ca. 30 styks

Dej
250 gram hvedemel
1½-2 dl vand
Et nip salt

Fyld
300 gram hakket svinekød – ikke for magert
100 gram revet hvidkål eller kinakål
1 dl finthakket purløg
2 pressede fed hvidløg
1 finthakket forårsløg
1 spsk shaoxing vin
1 spsk lys soyasauce
2 spsk sesamolie
1 tsk salt
Masser af friskkværnet peber

Sauce til at dyppe

Lige dele af:
Lys soja
Rød riseddike
Sort eddike
+ lidt tørrede chiliflager

Start med at lave dejen. Kom hvedemel og salt i en skål og tilsæt så meget vand, at dejen kan æltes. Ælt dejen indtil den er smidig og glat, og lad den hvile i mindst en halv time ved stuetemperatur.

Imens laver man fyldet. Bland alle ingredienserne til fyldet grundigt sammen, og rør farsen godt igennem. Lad den hvile en halv times tid eller længere.

jiaozi, fyld, feb 2013

Når man er klar til at lave sine dumplings, så rulles dejen til en lang pølse. Skær stykker på 2-3 cm af og rul disse tyndt ud, så de bliver ca. 10-15 cm i diameter. Hvis dejen klistrer, så brug lidt ekstra hvedemel til udrulning.

Kom en stor teske fyld på hver udrullet dejstykke.

jiaozi, dej med fyld, feb 2013 Fold dejen hen over fyldet, og klem kanterne helt tæt sammen, så man danner en halvcirkel samtidig med, at man folder kanterne sammen, så der dannes et mønster i kanten. Det kræver lidt øvelse at få det pænt.

jiaozi, fyldte, feb 2013

Hvis man laver sine jiaozi i god tid, så kan man dække dem til nu og opbevare dem i køleskabet, indtil de skal bruges.

Når man er klar til at spise, bringes en gryde med vand i kog. For bunden af en dampindsats med bagepapir og stik huller i det, så dampes kan komme ind. Anbring dumplings oven på bagepapiret – de må ikke røre hinanden. Stil dampkurven på gryden med det kogende vand og damp så dumplings i 5-7 minutter.

Server rygende varme med saucen.

jiaozi, færdige2, feb 2013

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.