Kategorier
Drikkevarer Juleopskrifter

Hjemmelavet gløggekstrakt

Gløgg, krydderier i morter, november 2012

Når december så småt begynder at nærme sig, så er det på tide at lave gløggekstrakt til julegløggen. En hjemmelavet gløgg smager helt anderledes end det søde, syntetiske stads, som man kan købe i supermarkedet. Den er krydret, stærk og sød uden at være kvalm.

Denne gløggekstrakt er god til både rød- og hvidvin, så når man bliver træt af den klassiske tunge rødvinsgløgg, hvilket selv den gladeste gløggdrikker typisk bliver i løbet december, så kan man forsøge sig med en anderledes let gløgg lavet på hvidvin. Nogle vil nok sige, at det ikke er rigtig gløgg, men jeg synes, det er en dejlig afveksling, og man behøver ikke at blive snydt for mandler og rosiner, bare fordi gløggen er lavet på hvidvin – men jeg ville nok tilsætte sultanarosiner i stedet for de klassiske mørke.

Gløggekstrakt
Til 4-6 flasker vin

En lille håndfuld nelliker, kardemomme, enebær, stjerneanis og allehånde
1 muskatnød
4-5 stænger kanel
100 gram ingefær
1 stand vanilje
2 appelsiner
1 citron
200 gram muscovadosukker
100 gram honning
1,5 liter vand

Gløgg, krydderier1, november 2012

Vaniljestangen åbnes, kornene skrabes ud og stangen skæres i skiver. Alle krydderierne bortset fra kanelstængerne stødes let i en morter.

Appelsinerne og citron skrælles forsigtigt, så man kun får selve skallen med og så presses citrusfrugterne. Ingefæren skrælles og skæres i skiver.

Gløgg, ingredienser, november 2012

Alle ingredienserne kommes i en tykbundet gryde sammen med honning, sukker og 1,5 liter vand. Nu skal det koge i 30-45 minutter ved svag varme.

Gløgg i gryden, november 2012

Når ekstrakten har simret, og hele køkkenet dufter dejligt af jul og stearinlyshygge, så tages gryden af blusset, og ekstrakten køler af. Lad den stå og trække køligt i et par dage. Derefter skal ekstrakten passeres igennem en fintmasket sigte eller et kaffefilter. Hæld ekstrakten på flaske med tætsluttende låg. Ekstrakten skal opbevares i køleskabet og kan holde sig i ca. 3 uger.

Ekstrakten smager fantastisk både med rød- og hvidvin. Den fungerer også godt til en ikke-alkoholisk gløgg blandet op med hyldeblomst eller med solbærsaft. Alternativt kan den koges ind med mere sukker til en tyk julesirup, som kan hældes over is eller bruges som krydderi i fx en æble- eller en chokoladekage.

Gløgg - færdig i flaske, november 2012

13 kommentarer til “Hjemmelavet gløggekstrakt”

Hej Sofie. Kan du definere blandingsforholdet på den der håndfuld blandede krydderier? 😉 Er det ca det der er på billedet, for det ser rigtig julelækkert ud!

Mvh
Karina

Hej Sofie 🙂

Hvis jeg laver gløggekstraken nu (i dag/nu for at være mere præcis) kan den så holde helt til nytår??

Mvh. Tine 🙂

Hej Tine

Det er nok lige længe nok – du risikerer, at den begynder at gære, hvis den skal ligge en hel måned. Jeg ville så i hvert fald give den et godt skud stærk alkohol.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Sofie.
Jeg er ved at finde ingredienser frem til din fristende gløggekstrakt – men hvad stiller man op med en hel muskatnød?

Hej Hanne

Undskyld det sene svar – jeg plejer bare at komme den hel ned i ekstrakten, men ellers så kom den i en nøddeknækker og “knæk” den en smule, så afgiver den lidt mere smag.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Jeg har lige lavet ekstraktet – det dufter fantastisk – men hvad er blandingsforholdet mellem ekstrakt og vin når jeg når så langt?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.