Kategorier
Aftensmad

Lækker og (næsten) sund lasagne

Lasagne er en fantastisk spise – men den bare ikke særlig sundt med al den skønne bechamelsauce, mozzarellaost og massevis af pasta. Jeg har i årenes løb udviklet en (næsten) sund lasagne, som ikke går for meget på kompromis med den klassiske kaloriebombes gode smag.

Min sunde lasagne er fyldt med grøntsager, den hvide pasta er skiftet ud med grovpasta, og jeg tilsætter hytteost rørt op med parmesanost og friskrevet muskatost i stedet for bechamelsauce. Hvis hytteost er lidt for mikromakroagtigt, så kan man lave en bechamelsauce på skummetmælk i stedet for eller som supplement til hytteosten – men prøv det først med hytteosten, du vil blive overrasket over, hvor cremet det bliver, og hvor godt det smager!

Denne opskrift kan også laves vegetarisk. Så skal man udelade kødet og tilsætte flere grøntsager – fx squash, fennikel, svampe, spinat eller græskar.

Lasagne
Til 4-6 mennesker

500 gram hakket oksekød
2-3 gulerødder
2-3 løg
2-3 stænger bladselleri
2-3 peberfrugter
1 porre
3 fed hvidløg
2 auberginer
3-4 håndefulde groft salt
massevis af basilikum
1 spsk oregano
1 dåse hakkede tomater
1 dåse tomatpure
En stor sjat rødvin
En spsk balsamicoeddike
En tsk mørkt sukker
½ tsk chilipulver
Et stort bæger hytteost
En stor håndfuld friskrevet parmesanost
Lidt friskrevet muskatnød
En kugle frisk mozzarella
En pakke fuldkornslasagneplader

Start med at ordne auberginerne. Find et stort spækbræt eller en stor bakke frem og fordel et par store håndfulde salt jævnt ud over hele overfladen. Skær auberginerne i relativt tynde skiver og fordel dem oven på saltet, og spred så 1-2 håndefulde salt hen over auberginerne, så de er dækket. Lad auberginerne trække med salt i 20-25 minutter – det trækker bitterstofferne ud af dem.

Skyld auberginerne meget grundigt og tør dem af. Herefter skal aubergineskiverne fordeles på en bageplade, pensles med en smule olie og bages i ovnen ved 200 grader i 25 minutter. Vend dem halvvejs.

Imens auberginerne trækker skæres løg, gulerødder, bladselleri, peberfrugter og porrer i tern og hvidløget hakkes fint. Sæt en stor pande over medium varme med lidt god olivenolie. Tilsæt så de udskårne grøntsager og hvidløg, og lad det stege i 10-15 minutter, indtil grøntsagerne er bløde men ikke har taget farve.

Kom derefter grøntsagerne over i en gryde, hvor der også er plads til kødet.

Brun kødet grundigt, og kom det ned til grøntsagerne. Tilsæt de hakkede tomater, tomatpure, rødvin, basilikum, oregano, sukker, chili og balsamico. Lad kødsaucen simre i mindst en halv time – gerne længere. Smag kødsaucen til med salt og peber.

Bland hytteosten med muskatnød og parmesanost.

Kog lasagnepladerne. Nu skal lasagnen lægges sammen. Start med et lag plader, dæk dem med  kødsauce, auberginer og lidt hytteost og så endnu et lag lasagneplader. Gentag med endnu et lag. Slut med at fordele resten af hytteosten og den friske mozzarella over toppen af lasagnen.

Lasagnen bages i ovnen ved 200 grader i 30-40 minutter til overfladen er gylden og sprød.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.