Kategorier
Sødt

Svensk chokoladekage – nok verdens bedste…

svensk chokoladekage - et stykke, november1 2012

Svensk chokoladekage er nok verdens bedste, letteste og mest taknemmelige kage. Der er ingen mystik – der er ingenting, der forsigtigt skal vendes sammen, mel der skal sigtes, eller æg der skal piskes. Alting skal bare blandes sammen og i ovnen en god times tid, og så står man med den lækreste chokoladekage, man kan forestille sig. Sprød i toppen og blød og snasket i midten, det bliver bare ikke bedre!

Den oprindelige opskrift på denne kage er vist nok til en fin lille konfektkage bagt i 20 minutter og serveret i meget små stykker, men jeg har lært kagen at kende sådan her – opskriften er blevet ganget op, og nu skal kagen bage i mindst en time.

Jeg har begået noget nær helligbrøde og opgraderet kagen med et godt lag karamel med havsalt, så se også opskriften på svensk chokoladekage med karamel og havsalt

Svensk chokoladekage

9 dl sukker
6 æg
300 gram smeltet smør
12 store spiseskeer kakao
4,5 dl mel
2 tsk vaniljesukker
1 tsk bagepulver
Eventuelt ekstra smagsgivere som fx 200 gram hasselnødder, pulverkaffe rørt ud i det smeltede smør , rosiner, portvin, appelsinskal, eller hvad man nu måtte i humør til.

Smelt smørret og hak nødderne groft (hvis man bruger nødder). Rør alle ingredienserne sammen og hæld dem i et stort ildfast fad beklædt med bagepapir.

svensk chokoladekage i fad inden bagning, november 2012

Bag kagen i ovnen på 175 grader i en god time, indtil den – nu citerer jeg min svigerfar – “ikke blævrer, når man giver ovnen en skulder”. Dæk eventuelt kagen med stanniol under den sidste del af bagningen, så den ikke bliver alt for mørk.

Lad kagen køle af i fadet.

svensk chokoladekage i fad, november 2012

Kagen er lækkert fugtig og holder sig godt i mindst 3 dage – længere har jeg aldrig oplevet at den holdt, så jeg skal ikke kunne sige, om den også vil være god på fjerdedagen.

svensk chokoladekage - et stykke, november 2012

24 kommentarer til “Svensk chokoladekage – nok verdens bedste…”

Hej Fie

Mange tak – den svenske chokoladekage minder også meget om en brownie i både smag og konsistens. Den eneste forskel er egentlig, at en brownie er lavet på chokolade, mens denne kage er lavet med kakao.

Svar

Hej,
Hvis man vil lave den efter den originale opskrift, som små konfektstykker.Skal man så bare halvere ingredienserne(og bage i 20 min). Eller har du ændret på opskriften?

Hej Janne

Jeg har ikke ændret opskriften, så den burde kunne halveres uden problemer og bages kortere. Dog må jeg hellere med det samme indrømme, at jeg ikke har prøvet. Hvis du gør det, så meld gerne lige tilbage om, hvordan det gik 🙂

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Katja

Der er ca. 8-10 mennesker afhængigt af, hvor store stykker man skærer og om den skal serveres til dessert med is til eller bare som kage med kaffe.

Jeg bager den altid i et ildfast fad, men den kan sagtens bages i en bradepande fx.

God bagning
Sofie

Svar

Hvor ser den lækker ud!
Den skal bages nu, så der er kaffe til eftermiddag 🙂

Derudover; fantastisk blog. Forstår ikke, jeg ikke har opdaget den før nu 🙂 Du har nu endnu en trofast læser.

Bagte den i går med halvdelen af ingredienserne i en rund form på 22 cm, i 1 time. Kom også 100 g hasselnødder i.
Det var super godt med vanilie is til ! Selv min far måtte rose kagen. 🙂

Tak for din kagetilbagemelding! Jeg er glad for at høre, at den var et hit – jeg serverer den også tit selv som dessertkage netop med is til og eventuelt også friske bær 🙂

Svar

Den ser virkelig god ud!!
Vil straks hoppe ud og gennemteste den!!
Kan man proppe glasur på eller bliver det for meget?
Tænker at halvere opskriften – er bagetid det samme? 🙂

Hej Mille

Jeg ville personligt ikke komme glasur på, for kagen er lidt af en sukkerbombe i forvejen, men man kan godt. Hvis du halverer opskriften, så bliver bagetiden normalt kortere ja. Kig i givet fald allerede til kagen efter 35 minutter.

God bagning
Sofie

Svar

Jeg har haft opskriften som “chokoladekonfektkage” i min samling i over 20 år. Men kan nu, hvor jeg bor i Sverige og ser den angivet som svensk her, godt se, at det jo selvfølgelig er en kladdkaka. Min opskrift er på 1/3 af ovenstående ingredienser (jeg har omdannet mine spsk kakao til 1 dl), hvilket passer til en spring- eller tærteform på 20-22 cm og skal bage maks 25 minutter – så falder den sammen, som den skal til de mest fantastiske snitter, som også smager uforskammet godt direkte fra fryseren (især hvis man har blandet finthakkede nødder/mandler i – og skal den være rigtigt svensk, skal den bage endnu kortere og være for våd til at skære helt pænt. Der skal is i maven til at tage den ud i tide i begge tilfælde, for den ser ikke helt bagt ud, og den vil falde sammen.

Jeg glæder mig til at prøve tredobbelt version og desuden med karamel. Dejligt med så megen fantasi og eventyrlyst, som vi andre kan nyde og blive inspireret af. Tak.

Hej Pernille

Tak for din søde kommentar. Nej hvor sjovt, at du kender kagen i sin oprindelige version – jeg må prøve den på din måde på et tidspunkt. Jeg håber, at du også synes om min version.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Sofie
Din kage ser virkelig lækker ud. Ved du hvor meget ca der skal i af ingredienser, hvis jeg kagen skal laves i en stor bradepande?

Hilsen Rebecca

Hej Rebecca

Der er til et stort ildfast fad i denne opskrift – jeg ved ikke præcis, hvilken type bradepande du mener, men måske kan du selv regne dig frem til det ud fra størrelsen på mit fad og størrelsen på din bradepande? 🙂

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej,
Serverede den for mine kollegaer igår og de var meget begejstrede 🙂 Her til morgen er jeg lige blevet spurgt af en ukendt kollega om det var mig med kagen og om han evt kunne få en opskrift.
Den er hermed sendt til ham 🙂
Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.