Kategorier
Juleopskrifter Sødt

Fantastisk fudge

Jeg elsker alt med karamel! Karamelliserede nødder i salat, søde og cremede flødekarameller, der smelter på tungen, det knasende sukker oven på crème brulée, seje karameller, som sætter sig fast i tænderne, så man i lang tid går og smager karamel – det er alt sammen fantastisk!

En karamelvariant, som jeg holder meget af, er fudge. Den kan laves i uendeligt mange varianter, og det er virkelig kun fantasien, der sætter grænser for, hvad den kan smage af – piña colada, mørk chokolade og rødvin eller rosenvand og pistacienødder er bare et par eksempler. Personligt holder jeg især meget af klassikere som peanutbutter og havsalt (jeg er så forelsket i peanutbutter, at jeg kan spise det med ske) og lakridsfudge, men rom og rosinfudge til jul er heller ikke at foragte. Se flere forslag nederst på siden.

Det er faktisk meget let at lave fudge selv, og det smager uendeligt meget bedre end de tørre og vammelsøde firkanter, som man køber som bland-selv-slik i biografen! Jeg bruger et sukkertermometer til at sikre mig, at fudgen har nået den rette temperatur. Jeg er rigtig glad for mit, som er formet som en ske i silikone, som man kan røre i massen med. Hvis du også vil eje en af mine yndlingsgadgets, så kan du købe den lige her.

Grundopskrift på fudge
Et fad på ca 20×20 cm

En dåse kondenseret mælk
450 gram sukker
115 gram smør
1,5 dl mælk
+ smagsgivere – se nederst på siden

Alle ingredienserne, bortset fra smagsgiverne, kommes i en stor tykbundet gryde eller stegepande og varmes langsomt op til kogepunktet. Herefter skal massen småkoge i 10-15 minutter under regelmæssig og grundig omrøring, indtil den er kogt en del ind og er begyndt at karamellisere. Den er stadig relativt tynd, men den tykner, når den bliver koldere.

fudge, kogende, november 2012

Hvis man bruger et sukkertermomenter til at finde ud af, om fudgen er færdig, så er massen færdig, når den når en temperatur på 115 grader. Man kan også i stedet bruge det gammeldags trick med at tage en skefuld fudge og komme den i et glas meget koldt vand. Hvis den bliver fast, så er den færdig, hvis den stadig er meget blød, så lader man den koge et par minutter mere.

Tag gryden af varmen og rør smagsgiverne i. Pisk/rør derefter i mindst 10 minutter, indtil massen er blevet tyk og næsten kold – det sidste trin er vigtigt for, at teksturen bliver rigtig.

fudge, piske piske, november 2012

Hæld din fudge op i et firkantet fad beklædt med bagepapir, og lad den stå køligt til næste dag.

Fudge, i fad, november 2012

Skær den i firkanter og server den i slikskålen, som et lille sødt indslag til eftermiddagskaffen eller i cellofanposer med bånd omkring som en fin gave.

Rom og rosinfudge

Lad 6 spsk. rosiner trække i 3 spsk. mørk rom i en times tid, hak dem groft og tilsæt dem lige inden fudgen sættes på køl.

Fudge mørk chokolade og orange
Hak 200 gram god mørk chokolade groft og tilsæt den, når massen er taget af blusset. Lad den varme fudge smelte chokoladen. Pisk derefter som i grundopskriften. Man kan tilsætte revet skal af en halv økologisk appelsin samtidig med, at man tilsætter chokoladen.

Fudge med peanutbutter
Tilsæt 100-150 gram crunchy peanutbutter og en kvart tsk. havsalt til fudgen, når massen er taget af blusset. Pisk derefter som i grundopskriften.

Fudge med lakrids
Tilsæt 2-6 spsk. lakridspulver eller lakridssirup alt efter hvor stærk lakridssmag man vil have – smag forsigtigt på den. Tilsæt eventuelt også lidt sort madfarve. Rør lakridspulveret/sirup og farven i, når fudgen er taget af blusset. Pisk derefter som i grundopskriften.

Dette indlæg indeholder et affiliate link til, hvor man kan købe mit sukkertermometer, hvilket vil sige, at jeg får et lille beløb, hvis du køber en. Det er absolut ikke noget, som jeg bliver rig af, men det er med til at dække lidt af de omkostninger, der er forbundet med at drive Sofies Spisekammer.

84 kommentarer til “Fantastisk fudge”

Hej Sofie 🙂
Jeg er lidt i tvivl om hvor “fast” eller “blød” fudgen skal være efter den har været i koldt vand. Er det nok at den ikke løber af skeen, eller skal den være helt fast som fudge nu er når det er færdigt?
Jeg har nemlig lavet en portion som er i køleskabet nu, men er i tvivl om hvorvidt den egentlig har været oppe at koge nok 🙂

Mvh

Hej Mille

Undskyld det lidt sene svar – jeg håber, at fudgen blev god! Den skal være ret tynd og blød, når man tager den af varmen. Den størkner en del, når den bliver sat på køl.

Hav en dejlig søndag!

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Annette

Jeg er aldrig stødt på usødet kondenseret mælk i Danmark, men det skal helt klart været sødet kondenseret mælk.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Sofie

Okay, det vidste jeg ikke 🙂 Jeg bor i Frankrig, og her kan man få både sødet og usødet.

Mange venlige hilsner

Annette

Hej Annette

Så forstår jeg det bedre 🙂 I hvert fald – det skal være sødet. God fornøjelse med at lave den!

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Man kan også få det usødede her i Danmark, men nu er jeg glad for, at jeg har købt det “rigtige” med sukker 🙂

Hej Iben

Jeg har aldrig haft det liggende længere end en uges tid, men hvis du opbevarer det i en lufttæt beholder i køleskabet, så vil jeg tro, at det kan holde sig 2-3 uger.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hejsa
Det lyder super, skal nemlig holde en børne fødselsdag, om 10 dage. Men har kun tid til at lave forberedelserne i denne weekend.

Hej Iben

Så er det jo perfekt 🙂 Hvis du kan undgå, at der ikke går lækkersultne mus i dit køleskab i mellemtiden i hvert fald!

Rigtig god fødselsdag!

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Sofie

Opskriften siger 1 dåse kondenseret mælk – ud fra de andre mængder ser det ud til at være en 397 ml. dåse?

Hvis du nøjes med grundopskriften vil du så få fudge med karamel smag eller bliver de “bare” kedelige flade i smagen?

Annemette

Hej Annemette

Ja jeg bruger en helt almindelig dåse på lige knapt 400 ml. Fudgen bliver lidt karamelsagtig i sig selv, og jeg kan egentlig godt lide den uden andre smagsgivere, men den bliver nok lidt mere spændende, hvis man fx tilsætter en halv stang vanilje.

Bedste hilnser
Sofie

Svar

Hej Camilla

Det afhænger lidt af, hvor gennemtrængende du gerne vil have at saltet skal være. Dog vil jeg ikke anbefale mere end max en halv teske salt, men du kan jo eventuelt smage den til med salt til sidst?

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Pyha nu har mit kogt i næsten en time og jeg synes stadig ikke at det er vildt fast når jeg tager en skefuld i vand…. Men nu er jeg igang med at piske. Håber ikke det skal tage en time også for jeg er allerede lidt øm i armen

Hej.
Jeg lavede dine fudge i går, og de har stået på køl siden. Desværre kunne jeg ikke skære dem ud i dag, da de er ALT for bløde… har ellers gjort som der står, men det hele blatter bare sammen og er rigtig klistret… øv for det. Hvad kan jeg have gjort forkert?

Hilsen Jane.

Hej Jane

Det er jeg da ked af at høre, du er tilsyneladende ikke den eneste, der har haft det problem. Den skulle nok have været kogt lidt længere – håber dog, at den smager godt?!

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Nu har jeg så prøvet igen… Denne gang med lidt tilsat mørk chokolade… Resultatet var desværre næsten det samme, på trods af at massen kogte længere tid og ved højere varme (det var lige før der kom brune krystaller i), men fudgen er desværre ikke blevet fast, som den burde. Den er stadig alt for blød og klistrer til fingrene. Jeg aner simpelthen ikke, hvad jeg gør forkert, men jeg har besluttet at give den EEN chance mere.
Hvad skal jeg gøre???

Hej igen. Min blev faktisk rigtig god – dog koger jeg den nok lidt længere eller ved højere varme næste gang. Tror jeg blev lidt forskrækket over at det brusede så meget, men til sidst blev det jo meget mere sejt i gryden.
Og du har helt ret i at det smager mindst lige så godt som det man køber 🙂

Hej sofie
Hvis ikke den bliver tyk nok, når den har været på køl, kan jeg så give den et opkog igen hilsen lene

Hej Lene

Du kan i hvertfald sagtens prøve. Jeg har normalt ikke selv problemer med, at den ikke bliver tyk nok, så jeg har aldrig forsøgt. Hvis du gør, så meld meget gerne tilbage! 🙂

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej sofie
Nu har jeg prøvet at give den et opkog. Det kan sagtens lade sig gøre. Nu er den bare god. Hilsen lene

Har lavet fudge i går. Man kan sagtens skære den og det men syntes den har en lidt underlig konsistens når man bider i den sådan lidt sukker agtigt….har jeg rørt for lidt tror du ?…eller smager den dejligt

Hej Lone

Den har nok ikke været pisket helt længe nok. Det er vigtigt at piske meget længe, så der ikke kommer krystaller i.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Uha hvor ser det lækkert ud!
Men jeg kunne svært koncentrere mig efter at have læst ‘piña colada’.
Hvad skal der i for at få piña colada fudge?
Mange hilsner
Helle

Hejsa, Er i gang med lakrids fudge og jeg pisker og pisker, men lakridspulveret bliver til små klumper og selve fudgen smager ikke vildt meget af lakrids. Hvad gør jeg galt?

Hej Sofie
Har du prøvet at lave whiskyfudge? Hvor meget whisky tror du der skal i?
Vh. Philippa

Hej Philippa

Nej jeg har ikke prøvet med whisky, så jeg ved det ikke – jeg vil anbefale, at du tilsætter det til sidst og smager til, indtil du synes, at det smager af nok.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Laura

Undskyld det sene svar – du er nødt til at bruge 450 gram sukker for ellers bliver konsistensen forkert.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Elisabeth

Jeg har faktisk aldrig prøvet, men hvis man googler det, så ser det ud til, at fudge godt kan fryses.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

jeg har lige været hos en veninde hun laver en anden variation hun tager 1 dåse kondenseret mælk,200g chokolade,200g peanutbutter op i en gryde og rør til chokoladen er smeltet så skal den blot op i en form med papir i og køles, den skal ikk piskes og krystalisere ikk har en lækker mucshi konsistens

Hej Gitte

Undskyld det sene svar – det er nok fordi, den ikke har været kogt helt længe nok, kan jeg forestille mig. Håber den smagte godt alligevel!

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Har lige lavet en portion lakrids-fudge, som står på køl. Min største udfordring er, IKKE at stikke en ske ned i fugen og spise af den, den dufter SÅ lækkert. Mums, glæder mig til i morgen

Hej Christina

Det er lidt svært at svare på, for det kommer jo an på, hvor store stykker du skærer ud. Jeg vil anbefale at bruge et fad, der er ca 20×20 cm.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Nina

Beklager det sene svar! Ja, man kan købe sort madfarve mange steder og så komme et par dråber i, så burde ens fudge blive helt sort.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hvad laver jeg forkert. Min fuge bliver så hård at den ikke er til at skære ud. jeg hældte. Den op i en skål og piskede, men i løbet af max 5 min blev denhård og smuldrede? Hjælp!

Hej Susan

Det lyder umiddelbart som om, at du har kogt til din fudgemasse for længe. Jeg håber, at den stadig i det mindste smagte godt.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Nu har jeg flere gange lavet denne fudge og den er et hit!
Min yndlings variant – groft hakkede saltede peanut og 1 lille tsk vanilje essens.
Smager himmelsk!

Uhmm fudge 🙂

Smøret skal det være den firkantet fra Lurpak, eller kan andet bruges?

Mvh Henrik

Hej Henrik

Du skal bare bruge rigtig smør og ikke margarine eller blandingsprodukter. Du kan bruge lurpak eller andre mærker, så længe det er smør.

God bagelyst!
Sofie

Svar

Til jer der har problemer med konsistensen.
Massen må ikke blive mere end 115 grader, så krystalliserer det og smager underligt.
Hvis man sørger for den ikke bliver varmere, så få den en flot blank overflade.
Jeg skal i dag prøve at lave en portion med mørk chokolade og mint…glæder mig til at smage resultatet:-)

God dag
Kh Ditte

Hej Ditte

Tak for tippet – det er så rigtigt, at temperaturen er meget vigtig for fudge. Håber det blev godt med både mint og chokolade og med lakrids.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Sofie,

Tak for en super lækker og simpel opskrift, med en masse muligheder. Har efterhånden brugt den en del gange og har pga. denne investeret i en tykbundet gryde. 😉 Har du nogen erfaringer med mikrobølgeovn fudge? Tror jeg vil prøve det inden længe.

Mvh,
Carsten

Hej Carsten

Jeg er glad for at høre, at fudgen fungere – jeg har ikke en mikrobølgeovn selv, så jeg må desværre være dig svar skyldig. Håber det lykkes!

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Rebekka

Jeg beklager det sene svar – du var endt i mit spamfilter. Jeg har plejer bare at lave den med, hvad jeg lige har i køleskabet, så normalt mini eller let.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Helle

Jeg beklager det sene svar – du var endt i mit spamfilter. Jeg pisker enten i hånden eller med elpisker – det kommer lidt an på, hvor doven jeg er – haha 🙂

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Sofie.
Jeg lavede for første gang fudge efter din nemme opskrift i weekenden. Bare grundopskriften. Den blev bare god. Vi kom lidt fudge i forme og overhældte med smeltet hvid chokolade. Det blev en sukkerbombe men kanongodt.

Kan man bruge karamelliseret mælk istedet for kondenseret?

Julehilsen fra Rikke

Hej Rikke

Mit spamfilter havde slugt din besked – det beklager jeg! Karamelliseret mælk? Det er jeg ikke helt sikker på, at jeg ved, hvad er?

Bh
Sofie

Svar

Karameliseret mælk er faktisk det samme som hvis du koger dåsen med kondenseret mælk i et par timer.
Dulche de leche

Hej. Jeg har en dåse karameliseret mælk stående som jeg godt gad bruge til fudge. Tror du det vil kunne lade sig gøre ? Den er jo allerede som karamel, så hvor længe tror du det skal koge sammen med de resterende ingredienser for at få den rette fudge konsistens?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.