En af de bedste ting ved december måned er, at ingen løfter så meget som en øjenbryn, hvis (når) man storindkøber af smør, marcipan, appelsinskal, chokolade og nødder. Resten af året synes jeg, at folk ser mærkeligt på en, når man har indkøbsvognen fyldt med smør, sukker, chokolade og nødder, men til jul er det anderledes.
I går var det så blevet tredje søndag i advent, og det var ved at være på tide at gå i gang med konfekten – jeg har i denne omgang lavet en konfektkugle med marcipan tilsat lidt hjemmelavet gløggekstrakt, rom og rosiner og overtrukket med mørk chokolade og konfektkugle med marcipan, hindbær og hvid chokolade.
Gløggkugler
200 gram marcipan
25 gram finthakkede rosiner
4 spsk. gløggekstrakt
2 spsk rødvin
3 spsk. mørk rom
100 gram mørk chokolade til overtræk
Lidt appelsinskal til pynt
Kog gløggekstrakt og rødvin, reducer det til den halve mængde væske og lad den køle af.
Bland rom, hakkede rosiner, marcipan og gløggekstrakten grundigt sammen og rul til kugler.
Lad kuglerne tørre lidt over overtræk dem – ved hjælp af en kødnål og en ske – så med tempereret god mørk chokolade . Jeg vil ikke gå i detaljer med temperering af chokolade – læs i stedet ekspertens vejledning her
Sæt et tyndt stykke syltet appelsinskal oven på hver kugle, og lad dem tørre.
Opbevar gløggkuglerne i en lufttæt beholder – gerne i køleskabet.
Hindbærkugler
200 gram marcipan
2 spsk. hindbærstøv + ekstra til pynt (fra Mills og Mortar)
En spsk hindbærlikør
100 gram hvid chokolade
Evt. lidt spiseligt sølvglimmer til pynt
Bland marcipan, hindbærstøv og hindbærlikør grundigt og til det til kugler
Smelt den hvide chokolade, og overtræk kuglerne med den. Det gøres lettest ved forsigtigt at spidde kuglerne en ad gangen på en kødnål og dyppe dem i chokoladen, hvorefter man forsigtigt flytter dem over på bagepapir. Drys kuglerne med hindbærstøv og sølv, hvis man bruger det.
Lad kuglerne tørre og opbevar dem i en lufttæt beholder – gerne i køleskabet.