Chocolate chip cookies kommer i utroligt mange forskellige varianter. Fra små sprøde kager til kæmpestore, bløde og samtidigt seje cookies. For mig er den perfekte cookie et sted midt i mellem. Jeg har arbejder på at bage en helt rigtig cookie i lang tid, og nu synes jeg endelig, at opskriften er på plads.
Tricket er at bruge væsentligt mere brun farin end almindeligt sukker, ikke at bage kagerne ved for høj varme og ikke for længe, men det vigtigste er at lade dejen hvile. Jeg har eksperimenteret en del med hviletid, og 4-5 timer giver en mere sammenhængende cookie uden, at alt bagepulveret er dampet af. Så her kommer opskriften på en god sprød og saftig cookie – lige som jeg kan lide den.
Chocolate chip cookies
25 cookies
2,5 dl brun farin
1 dl hvidt sukker
1 æg
125 gram blødt smør
150 gram chokolade
3,5 dl mel
½ tsk bagepulver
½ tsk natron
½ tsk salt
1 tsk vaniljesukker
Skær smørret i tern og rør sammen med de to slags sukker. Pisk ægget i massen til den er homogen, let og noget lysere.
Bland mel, vaniljesukker, natron, salt og bagepulver og kom det i smør, sukker og æggemassen. Hak chokoladen groft og rør den i til sidst.
Nu skal dejen hvile i 4-5 timer i køleskabet.
Når småkagerne skal bages, så form gode spiseskeer dej til kugler. Fordel dem på bagepapir på bageplader med god afstand imellem kuglerne, for dejen flyder ud.
Bag småkagerne ved 175 grader i ca. 12-15 minutter til de er lyst gyldne – hvis man godt kan lide sin cookie meget sprød, så bag dem lidt længere.
Lad småkagerne køle af på en rist, og spis dem, når de er blevet kolde. Opbevar dem i en lufttæt beholder.
10 kommentarer til “Chocolate chip cookies”
Totalt enig i det med brun farin og hviletiden, det gør underværker! Prøv også at bruge olie istedet for smør. Ja, det lyder som blasfemi, men hold nu k*** nogle gode cookies man får! Det er nok dem, jeg har fået størt komplimenter for 🙂
Hej Maiken
Ja det lyder unægteligt som blasfemi, men på den anden side – jeg bruger altid olivenolie i min gulerodskage i stedet for smør, og det bliver fantastisk. Hvad bruger du af olie, bare en smagsneutral?
Bedste hilsner
Sofie
Jeg bruger rapsolie – jeg kan kun sige: prøv det! Vil garantere, at du ikke fortryder det 🙂 Se evt. min opskrift her: http://dronningemad.weebly.com/1/post/2012/05/still-in-the-running-towards-becoming-everybodys-next-top-cookie.html
Mvh Maiken
Det vil jeg gøre næste gang lysten til cookies melder sig! Tak for tippet 🙂 Og sikken en fin blog du har!
Skal man trille dejen til kugler og bage dem sådan eller skal man trykke dem flade?
Hej Cille
Dejen flyder ret meget ud af sig selv, men de må gerne få et lille tryk inden bagning.
Bedste hilsner
Sofie
De cookie ser LIGE som de skal være, og her tænker jeg liiigesom i Amerika :-)! Jeg har prøvet mange opskrifter, men den her er LÆKKER lækker lækker! Bager din karamel chokoladekage imorgen, så skal der forkæles gæster ;-)!
Hej Sara
Tak for din søde kommentar – jeg håber, at både cookies og karamelkage blev en succes!
Bedste hilsner
Sofie
Hej Sofie. Hvor ser de lækre ud! Hvor længe kan de holde sig? Og kan de fryses? Skal holde en stor fest og ville gerne bage i så god tid som muligt, men uden at de bliver kedelige.
Hej Ninja
Jeg beklager det sene svar – du var endt i mit spamfilter. Jeg har aldrig prøvet at fryse dem desværre.
Bedste hilsner
Sofie