Langsom spaghetti bolognese

bolognese, færdig, september 2013

Som barn brød jeg mig ikke rigtig om pasta med kødsauce, men med alderen har jeg dog opdaget, at pasta med kødsauce eller rettere spaghetti bolognese kan være en dejlig ret, hvis man kæler lidt for den. Det handler om gode råvarer, om tid og omhu og ikke mindst om masser af rødvin. Det er en rigtig hyggelig søndagsret, som kun bliver bedre af at stå og simre hele dagen.

(Jeg beklager i øvrigt de meget få billeder af madlavningen – jeg kom desværre til at slette hele mit memorykort, så jeg håber, at I kan bære over med mig!)

Spaghetti bolognese
Til 6-8 mennesker

200 gram løg
200 gram gulerød
200 gram bladselleri
4 fed hvidløg
Et stykke bacon på ca. 250 gram
3 spsk olivenolie

800 gram hakket økologisk oksekød 8-10 procent fedt
3 dåser flåede tomater af god kvalitet
1 lille dåse tomatpuré
4 spsk. balsamicoeddike
3 dl. kraftig rødvin
3 spsk. tørret oregano
1 tsk. chilipulver
3 laurbærblade
En god håndfuld frisk basilikum
Sukker, salt og peber
75 gram smør

Desuden
Friskrevet parmesanost og spaghetti

Hak løg, gulerødder, bladselleri og hvidløg relativt fint. Fjern en god del af fedtet fra baconen, så der er ca. 175-200 gram bacon tilbage. Skær det i tern.

Varm 3 spsk olivenolie op i en stor gryde. Kom grøntsager og bacon i gryden og lad det småstege ved middelvarme i 15-20 minutter, til løgene er helt gennemsigtige – de skal ikke tage farve.

Bolognese, grøntsager, september 2013

Brun kødet ad flere omgange ved høj varme. Det skal have godt med farve – hvis det begynder at småkoge, så brunes der for meget. Kom kødet ned til grøntsagerne og tilsæt de to slags tomater, balsamico, rødvin, chili, oregano og laurbærblade.

Lad retten stå ved svag varme – det skal ikke koge, men blot småsimre under låg, i mindst 3 timer, men gerne længere. Rør i bolognesen jævnligt. Smag til med salt, peber og sukker og måske mere balsamico undervejs.

Saucen er klar, når den er blevet helt tyk og smager kraftigt. Hvis den er ved at “koge tør”, så tilsæt lidt mere vin.

Når det er ved at være spisetid, så røres smørret i retten og spaghettien koges i litervis af saltet vand – kog og doser mængden efter anvisning på pakken.

Lige inden servering hakkes basilikummen groft og røres i bolognesen.

bolognese, basilikum, september 2013

Server med pasta, masser af friskrevet parmesanost og god rødvin.

bolognese, færdig1, september 2013

Indlæg tagget som : , ,
Relaterede indlæg

Diskussion om dette post

Skriv en kommentar