Når det skal være nemt, eller jeg gerne vil have mad til flere dage, laver jeg ofte en grov laksetærte med broccoli og porrer – eller med hvad køleskabet nu lige byder på af grøntsager. Den grove tærtedej er hurtig at lave og nem at rulle ud, og mens den hviler i køleskabet, laver man fyldet. Så skal tærten bare lige i ovnen og voila, der er aftensmad. Tærten er også god kold til frokost dagen efter.
Jeg beklager, at der har været så stille på bloggen længe. Jeg har skrevet – og lykkeligt afleveret – mit speciale og været en måned i Malaysia, hvor jeg har spist mig mæt og glad i skøn malaysisk, indisk og kinesisk mad. Nu er jeg kommet hjem til jobsøgning og dansk forår – og ikke mindst mit køkken og bloggen.
Grov laksetærte med broccoli og porre
En springform på 24 cm i diameter
Tærtedej:
150 gram hvedemel
50 gram grahamsmel
100 gram koldt smør i tern + ekstra til at smørre formen
½ tsk salt
1 æg
Fyld
½ hoved broccoli (ca. 150 gram) i buketter
1 stor porre (ca. 150 gram renset vægt)
1 lille løg
1-2 fed hvidløg
125 gram varmrøget laks
Æggemasse:
3 æg
1½ dl creme fraiche (9% eller 18%)
½ dl mælk
En lille håndfuld revet parmesanost
Salt og peber
Eventuelt friske krydderurter
Start med at lave tærtedejen. Bland mel og salt og gnid smørret ud i blandingen, indtil konsistensen er som grove brødkrummer. Rør ægget sammen. Tilsæt det og bland hurtigt. Dejen skal ikke æltes, men bare lige samles. Læg den på køl en halv time. Når dejen har hvilet, rulles den ud og trykkes ud i en springform eller tærteform på ca. 24 cm i diameter.
Mens tærtedejen hviler i køleskabet, laves fyldet. Rens porren og skær den i skiver. Vask broccolien og del den i mindre buketter. Hak løget groft og hvidløget fint. Skær eller bræk laksen i mindre stykker.
Overhæld broccolien med kogende vand, og lad den stå et par minutter. Steg porre, løg og hvidløg i lidt olien i ca. 5 minutter ved middelhøj varme, indtil løget er blevet gennemsigtigt, men ikke har taget farve.
Fordel fyldet jævnt på den udrullede tærtebund.
Pisk æg, mælk og creme fraiche grundigt sammen. Riv parmesanosten groft og tilsæt sammen med salt og peber. Hvis der skal krydderurter i, så tilsættes de også nu.
Fordel æggemassen jævnt over tærtefyldet.
Bag tærten ved 175 grader varmluft i 30-40 minutter, indtil æggemassen har sat sig. Server tærten lun fra ovnen eller lad den køle af på en rist.
Jeg serverer enten tærten, som den er eller med en fyldig grøn salat med mozzarella, tomater, avocado og sprød salat.
En kommentar til “Grov laksetærte med broccoli og porre”
Hej Sofie. Tillykke med afleveringen af speciale – det er jo altid et stort skridt på vejen at være kommet dertil og være kommet i mål. Så held og lykke med jobsøgningen.
Og en skøn tærte, den går man aldrig fejl af.
De bedste hilsner
Jette