Kategorier
Aftensmad

Pulled pork burger – Suveræn grillmad

pulled pork, på grillen, maj 2013

pulled pork, færdig, maj 2013

En lang weekend i sommerhuset er perfekt til langsommelige kulinariske eventyr som pulled pork. Siden mit første møde med denne fantastiske spise, føler jeg med jævne mellemrum et stort behov for at få “trukket gris” på gaflen – det lyder ikke så appetitligt på dansk, men det smager genialt!

Pulled pork er en meget nem og meget taknemmelig ret – man tager en billig kødudskæring og gør den til det møreste, blødeste kød, man kan lave det til mange mennesker uden problemer, og det kræver kun et minimum af aktiv tid i køkkenet. Retten kræver dog en del planlægning, for først skal stegen trække i en “krydderi rub” af tørre krydderier, gerne natten over, og så skal den steges/grilles i 10-12 timer. Til gengæld passer kødet stort set sig selv undervejs.

Så næste gang lysten til at grille giber dig, så forkæl dig selv og nogle meget heldige medspisende med en fantastisk omgang ærkeamerikansk grillmad serveret i hjemmelavede burgerboller med coleslaw og barbecuesauce.

Pulled pork
4-6 personer

En økologisk nakkefilet eller nakkesteg på 1,5-2 kilo
1 dl syrlig æblemost
Barbecuesauce
Burgerboller
Coleslaw

Rub (den krydderiblanding som drysses over kødet):
5 spsk brun farin
3 spsk stærk paprika
1 spsk sød paprika
1 spsk røget paprika
2 spsk sennepspulver
1 spsk hvidløgspulver
1 spsk salt
1-2 tsk chilipulver
1-2 tsk cayennepeber
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
Masser af friskkværnet peber

Rør rubben sammen, og fjern fedt og sener fra kødets overflade. Kom rubben ud over kødet, gnid den godt ind over det hele. Gem 2 spiseskefulde rub til senere.

pulled pork, med rub, maj 2013

Læg kødet i en plastikpose og kom det i køleskabet til næste dag. Når man er klar til at tilberede stegen, kan man gøre tre ting:

1. Man kan stege sin pulled pork i ovnen i 8-12 timer ved 100 grader (ikke varmluft) til kernetemperaturen er 93 grader
2. Man kan starte med at stege sin pulled pork i ovnen i 5-6 timer ved 100 grader, og så stege den færdig på grillen i 4-5 timer, til kernetemperaturen er 93 grader.
3. Man kan grille sin pulled pork fra start af ved lav, indirekte varme på grillen i 8-12 timer, indtil kernetemperaturen er 93 grader.

Det bedste er selvfølgelig at grille den under hele tilberedningen, men de to andre metoder giver også gode resultater.

Fælles for alle tre metoder er, at kødet ikke skal dækkes til (man kan dog godt lægge lag staniol under stegen på grillen), og at det er lettest at kontrollere tilberedningen, hvis man bruger et stegetermometer. Hen imod slutningen af stegetiden bliver kødets overflade “barken” temmelig mørk, men det er meningen, så ingen grund til bekymring!

pulled pork, færdig2, maj 2013

Når den ønskede kernetemperatur på ca. 93 grader er nået, tages kødet af varmen. Lad det stå i 10 minutter, så er det lidt lettere at håndtere og “pull” eller træk det fra hinanden med to gafler. Kødet bør være smørmørt og meget let at trevle. Sørg for at blande kødet, så den stærke mørke “bark” bliver jævnt fordelt.

Hæld de to gemte spiseskefulde rub ud over kødet og tilsæt æblemosten. Hvis kødet virker tørt, kan man tilsætte lidt mere æblemost. Har man startet med at stege kødet i ovnen, så er der typisk noget kødsaft i fadet – hæld det gerne over kødet til sidst.

pulled pork, trukket, maj 2013

Server kødet i burgerboller med coleslaw, barbecuesauce og en iskold øl.

pulled pork, færdig1, maj 2013

5 kommentarer til “Pulled pork burger – Suveræn grillmad”

Øj, det ser så lækkert og sommerligt ud, har aldrig smagt pulledpork på grill desværre, men håber at få muligheden en dag – mon nogle sponsorere mig en altan ink grill, hvis jeg beder pænt?

– Anne

Hej Anne

Det smager simpelthen skønt. så det håber jeg også for dig!

Jeg er også ret lun på tanken om en altan med grill – jeg skulle faktisk gerne få en over sommeren, det bliver så skønt!

God pinse 🙂

– Sofie

Svar

Hej Trine

Tak 🙂 Det er helt sikkert perfekt foedselsdagsmad!

Bedste hilsner
Sofie

P.S. Et forsinket tillykke med dagen fra de oestrigske alper!

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.