Kategorier
Juleopskrifter Småkager Sødt

Klassisk engelsk shortbread

For jer, der ofte læser med, er det nok ikke nogen overraskelse, at jeg er ret glad for England og engelske ting – og ja, jeg indrømmer gerne, at jeg er ret anglofil. Især op til jul er der så utroligt mange lækre engelske julegodter. Mince pies, engelsk julekage, ginger nuts, mulled wine og shortbread for bare at nævne nogle få.

Shortbread er en af mine yndlingssmåkager og samtidig er det nok en af simpleste småkage, der findes. Den består i al sin enkelthed af tre ingredienser – sukker, mel og smør og kan så eventuelt tilsættes forskellige smagsgivere som vanilje, chokolade, appelsinskal, kardemomme eller tørrede tranebær – det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser. Jeg kan dog personligt aller bedst lide min shortbread helt klassisk uden diverse dikkedarer.

Shortbread

120 gram sukker
200 gram smør
300 gram hvedemel (eller 270 gram hvedemel og 30 gram majsmel)
+ tre spiseskeer sukker til drys

Start med at røre smørret blødt og tilsæt så sukker. Rør til det er helt lyst og cremet – 5-6 minutter på maskine eller mere i hånden.

Shortbread, cremet smør og sukker, december 2013

Tilsæt melet og rør hurtigt sammen. Dejen skal ikke æltes mere end højst nødvendigt, den skal bare lige hænge sammen.

Shortbread, dej, december 2013

Rul dejen ud til et retangel på ca. 20×30 og ca. en cm højt. Skær derefter firkanten over på midten og skær småkagerne ud. Jeg gør det bare efter øjemål, men man kan også måle op eller tegne en skabelon, hvis man godt kan lide, at alle kagerne er ens.

Shortbread, skåret ud, december 2013

Læg småkagerne på en bageplade, prik dem med en gaffel i et nogenlunde jævnt mønster og drys med sukker.

Shortbread, til bagning, december 2013
Lad kagerne hvile i køleskabet i 30 minutter, og bag dem i ovnen ved 180 grader i 15-18 minutter. Hold øje med dem! Småkagerne skal forblive meget lyse, så når de begynder at blive mere end meget end lidt lysebrune, så skal de ud.

Shortbread kan opbevares i en lufttæt dåse i et par uger – hvis de holder så længe.
Engelske shortbread - en skøn julesmåkage

4 kommentarer til “Klassisk engelsk shortbread”

Min sødeste Sofie, tak for i aften! Jeg kom sådan i bagehumør, da du gik. Først blev der bagt vanilje kipferl, derefter ginger snaps – og til sidst fik jeg sådan en lyst til at bage dine short breads! Jeg twistede dem med citronskal og cubeb peberen, den dufter fuldstændig fantastisk, når man knuser den. Køligt, friskt, sprødt. Lidt af ristet allehånde, muskatnød og meget af eukalyptus…

Hvor lyder det dejligt Marie! Mange tak for i går, det var så hyggeligt! 🙂 Hvis der er flere af dine spændende shortbreads tilbage, så tag et med til mig på onsdag? 🙂

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.