Kategorier
Juleopskrifter Sødt

Traditionel engelsk julekage, 1. runde

Klassisk engelsk julekage

Den engelske julekage kommer i mange afskygninger. Fra den billige, kedelige slags man kan købe i alle engelske supermarkeder, over de stadigt færdigkøbte men lækre delikatessekager til den hjemmelavede, krydderiduftende, langsomt modnede og rommættede slags.

En hjemmelavet engelsk julekage er et projekt, som kræver en del planlægning, for kagen skal bages senest i slutningen af oktober. Herefter skal opbevares den koldt og fodres ugenligt med alkohol indtil midt december, hvor den fylder så meget i køleskabet og ser så lækker ud, at man simpelthen ikke kan vente længere. Når man ikke kan vente længere, overtrækker man kagen, først med marcipan og derefter med royal icing, og så pynter man kagen efter alle kunstens regler – eller fx med fint bånd, hvis man ikke er pyntesyg.


julekage 2010

Klassisk engelsk julekage

Denne opskrift har udviklet sig lidt over årene, men stammer oprindeligt fra en fantastisk opskriftsamling, som jeg arvede efter min farmor.

Første skridt på vejen er at tage flyveren til London og købe alle ingredienserne i Waitrose – eller alternativt at flyve til Spanien og købe lækkerierne til kagen på det lokale marked, hvilket var sådan jeg gjorde i år – det skal lige bemærkes, at jeg var i Spanien i forvejen og brugte denne lejlighed til at fylde kufferten med korender, cocktailbær og sukat foruden seranoskinke, ost og metervise af spanske pølser.

Mindre kan selvfølgelig gøre det! Men det giver vel næsten sig selv, at kagen ikke bliver bedre end de ingredienser, man kommer i den. Brug derfor helst hel sukat, hel syltet appelsinskal, gode friskstødte krydderier – jeg køber mine hos ASA Trading osv. Kagen er en dyr omgang, men den vækker lykke i hele december, og pakket ind i cellofan med et rødt julebånd omkring er den en virkelig god værtindegave.

Engelsk julekage
Jeg laver altid tre, men denne opskrift rækker til én kage

Dag 1:

275 gram mørke rosiner
275 gram korender
150 gram cocktailbær
125 gram syltet appelsinskal
100 gram sukat
150 gram smuttede mandler
Saft og skal af en usprøjtet appelsin
Saft og skal af en usprøjtet citron
2 dl. mørk rom

Hak mandler, cocktailbær, sukat og appelsinskal groft, og kom det hele i en skål sammen med rosiner, korender og den fintrevne skal af appelsin og citron. Hæld den mørke rom og frugtsaften over og rør godt igennem. Dæk skålen grundigt til og lad frugten trække – gerne i et par dage på køkkenbordet.

Julekage, frugt, 2013

Dag 2:

250 gram blødt smør + ekstra til formen
250 gram muscovadosukker
225 gram mel
4 æg
½ tsk. bagepulver
1 tsk. kanel, stødt ingefær, allehånde, stødte nelliker, revet muskatnød og kardemomme
1 knivspids salt

Smør og sukker røres til en blød homogen masse, gøres lettest på køkkenmaskine. Æggene tilsættes et efter et, mens maskinen stadig kører. Tilsæt lidt af melet efter hvert æg, så massen ikke skiller. Bland det restende mel, bortset fra to spiseskefulde, med krydderier og bagepulver og bland det i massen.

julekage, dej, 2013

Rør frugten sammen med de to sidste spiseskefulde mel – det gør, at frugten ikke synker til bunds i dejen. Fold dejen og frugten sammen, så frugten er ligeligt fordelt.

julekage, dej med frugt, 2013

Beklæd en 23 cm springform med bagepapir. Smør først formen grundigt med smør, så er det lettere at få bagepapiret til at sidde fast. Læg så bagepapir i bunden af formen, og klip derefter en lang strimmel bagepapir til siden af formen og fastgør den. Pak formen ind i brunt papir, sæt en elastik omkring, fastgør papiret med køkkengarn og klip elastikken af. Papiret er vigtigt, for ellers risikerer man, at kagen brænger på under den lange bagetid.

Hæld dejen i den indpakkede form. Lav en fordybning i midten af dejen, for ellers hæver kagen mest på midten, hvilket er meget upraktisk, når den senere skal dekoreres.

Julekage, pakket ind, 2013

Bag kagen (kagerne i dette tilfælde) i ovnen på 140 grader i 2,5-3,5 time. Når kagen fjedrer, når man trykker på den og en kødnål stukket ned i midten er ren, når den trækkes op, så er kagen færdig. Den sidste times tid er det en god idé at lægge noget over kagerne, så toppen ikke bliver brændt.

Julekage, færdigbagt, 2013

Lad julekagen køle af i formen, til den er helt kold.

Nu skal kagen “fodres” med en god sjat rom – jeg plejer at hælde rommen ud over toppen af kagen og fordele den med en pensel, derefter går jeg det samme med bunden. Pak kagen meget grundigt ind i køkkenfilm eller i en lufttæt boks. Kagen skal nu bo koldt minimum en måned – enten uden for (frostfrit) eller i køleskabet. Det er en god ide, at fodre kagen med mere rom – gerne en gang om ugen.

Jeg er i øvrigt sikker på, at det gavner kagen at blive klappet ofte, sendt kærlige tanker og vist frem med stolthed hver gang, man har gæster i køkkenet.

Efter 1-2 måneder skal kagen så overtrækkes med marmelade, marcipan og til sidst royal icing  – Læs om runde 2 af julekagebagningen her

8 kommentarer til “Traditionel engelsk julekage, 1. runde”

Venter spændt på næste akt, – har en meget velduftende kage stående i køleskabet, – den er blevet passet og plejet (og fodret med rom) siden d. 28. oktober, – og nu kan vi snart ikke vente længere med at gøre den færdig 😉

[…] Så blev det december, og december er lig med hygge, snevejr, stearinlys og så selvfølgelig julebagning. Jeg har altid mange bageprojekter i december, men det absolut vigtigste af dem skal slet ikke bages i december – den startede allerede i oktober, hvor jeg bagte min  traditionelle engelske julekage. I år bagte jeg dem – jeg laver altid tre – i slutningen af oktober. Du kan læse opskriften på selve julekagen her […]

Hey. Knap man bruge whisky i stedet for rom? Jeg skal igang med t bage kagen i dag, og tænker vi er mere til whisky end til rom. Ved du om det vil smage godt? Mvh Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.