Kategorier
Juleopskrifter Småkager Sødt

Min farmors jødekager

Jødekager

Min farmors jødekager

Jødekager er indbegrebet af julesmåkager for mig. Sammen med engelske shortbread og vaniljekranse er de obligatoriske i min kagedåse til jul. Min farmor var en dygtig bager, og jeg går altid i hendes skatkammer efter de helt rigtige opskrifter på julesmåkager. I år syntes jeg, at jeg ville dele opskriften på hendes skønt sprøde jødekager med jer. Min farmors hemmelighed var at bruge lidt mandelmel i dejen. Det tilføjer lige lidt ekstra julesmag. Jeg håber, at de vil forsøde jeres jul lige så meget, som de forsøder min!

Opskrift på jødekager

Ca. 80 småkager

275 gram hvedemel
200 gram koldt smør
125 gram sukker
125 gram mandler
1 æg
Et nip salt

Desuden
Kanelsukker af 3 spsk sukker go 1 spsk kanel
1 æg til pensling

Skold og smut mandlerne. Tag 50 gram fra til drys til dine jødekager, og blend resten til til mandelmel.

Skær det kolde smør i tern. Bland hvedemel, sukker, mandelmel og salt sammen og tilsæt smørret. Arbejd smørret ind i de tørre ingredienser, indtil det har konsistens som grove brødkrummer.

Jødekager

Rør ægget sammen og tilsæt det. Saml dejen hurtigt. Den må ikke æltes, for ellers får du ikke sprøde, skøre småkager.

Jødekager

Rul dejen til en aflang pølse på 5-6 i diameter. Pak den grundigt ind i film og sæt den på køl i mindst 2-3 timer.

Når du er klar til at bage jødekager, så tænd ovnen på 200 grader varmluft. Hak de sidste 50 gram mandler groft, pisk ægget grundigt sammen og tag dejen ud af køleskabet.

Jødekager

Skær dejen i meget tynde skiver – helst max 2mm, for så får du helt sprøde jødekager. Læg de udskårne småkager på bageplader beklædt med bagepapir. Husk at pladerne skal være kolde, når småkagerne kommer på, for ellers begynder smørret at smelte før småkagerne bages, og så bliver de ikke gode.

Pensl småkagerne med æg, drys med kanelsukker og hakkede mandler.

Jødekager

Jeg plejer at sætte en plade i ovnen, mens jeg skær jødekager ud til den næste plade. Når jeg så har skåret nok ud til én plade, sætter jeg småkagedejen tilbage i køleskabet. Så dejen bliver ved med at være kold, og den er lettere at arbejde med.

Bag småkagerne én plade ad gangen på 200 grader i midten af ovnen i 5-7 minutter. Hold øje med dem, for alle ovne er forskellige. De skal blive lyst gyldne.

Jødekager

Lad småkagerne køle af på en rist.

Jødekager

 

Læg jødekagerne i en lufttæt kagedåse, så snart de er blevet helt kolde. På den måde får du de sprødeste jødekager at hygge dig med i december. De kan sagtens holde sig et par uger, men i mit køkken er de næsten altid pist væk allerede efter et par dage.

Jødekager

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.