Kategorier
Kager Sødt

Min farmors lækre kringle

Kringle

Min farmor vidste et og andet om at bage kringler. Faktisk vil jeg vove den påstand, at hendes var en af de bedste, jeg nogensinde har fået. Det er på høje tid, at jeg deler den med alle mine søde læsere, for det er simpelthen snyd at gemme på så god en opskrift! Med en blød sød dej, godt med knasende mandler og masser af smovs i midten er min farmors opskrift noget af det lækreste jeg kan forestille mig til søndagskaffen eller eftermiddagsteen – især når vejret er som nu, hvor det minder mere om efterårsrusk end om mildt majvejr.

Jeg har vist fortalt jer om min skattekiste af opskrifter fra min farmor, som rummer alt fra skønne kærnemælkshorn og en genial krydderkage til denne kringle, min yndlingsopskrift på citronfromage og appelsinmarmelade. Som sædvanligt, når jeg dykker ned i opskriftsgemmerne, står der ikke meget andet end en liste med ingredienser, og hvis jeg er heldig et par kommentarer og en bagetid, så jeg må altid gætte lidt og prøve mig frem. Heldigvis er det ikke svært at bage kringle, så her er det meget nemt at regne ud, hvordan min farmor gjorde.Kringle

Min farmors bedste kringle

Dej
300-400 gram hvedemel + ekstra til udrulning
200 gram blødt smør i tern
40 gram gær
2 spsk lunt vand
2 spsk rørsukker
2 æg
½ tsk salt
Kornene af en halv stang vanilje

Fyld
130 gram smør
6 spsk rørsukker
200 gram marcipan
Eventuelt en håndfuld rosiner

Desuden
Æg/mælk til pensling
En god håndfuld hakkede mandler til drys
3-4 spsk rørsukker til drys

Start med at lave dejen. Opløs gæren i det lune vand og rør æggene ud i væsken. Tilsæt det bløde smør i tern, rørsukker, salt, vanilje og to tredjedele af melet og ælt – tilsæt mere mel efter behov, indtil dejen er blød og elastisk – det tager normalt 8-10 minutter. Jeg ælter dejen på min røremaskine, men den kan også æltes i hånden.

Kringle

Dæk dejen med film eller et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt til dobbelt størrelse – det tager en lille time.

Lav fyldet imens. Rør smør og sukker blødt. Riv marcipanen og rør/ælt den sammen med smør og sukker, til massen er homogen.

Kringle

Når dejen er hævet, så rulles den ud på et meldækket bord, så den er ca. 15-20 cm bred og ca. 65 cm lang. Fordel fyldet på midten.

Kringle
Fold så først den ene langside ind over fyldet og fold derefter den anden langside ind over fyldet og den første langside. Nu er dejen som en lang pølse, der lægges over på et stykke bagepapir og formes til en kringle. Lad den efterhæve lunt i en halv time under et fugtigt viskestykke. Pensl så kringlen med æg eller mælk, drys med sukker og finthakkede mandler.

Kringle

Bag kringlen i ca. 20-25 minutter ved 180 grader (varmluft). Hvis kringlen bliver lidt mørk, så dæk den til under de sidste 5-10 minutter af bagetiden. Husk at bagetider altid varierer fra ovn til ovn, så hold øje med den undervejs.

Lad kringlen køle af på en rist og server den lun til eftermiddagskaffen.

Kringle

Kringle

5 kommentarer til “Min farmors lækre kringle”

Hej Sofie
Kringlen lyder god. Jeg savner faktisk din Farmors julekage som hun serverede 2. Juledag for os i mange år.
Håber at du vil prøve den af i bloggen engang.
Bh Harald

PS – sej blog du har!

Hej Harald

Mange tak! Jeg beklager det sene svar – du var endt i mit spamfilter. Julekagen – er det mon hendes plumkage du tænker på? Jeg kan sagtens gå i arkivet og lede! 🙂
Bedste hilsner
Sofie

Svar

Om det er Farmors eller Sofies kringle er for mig sagen uvedkommende. Det er til dato en af de bedste kringler, jeg har haft fornøjelsen af at spise (meget af). Glæder mig allerede til at få den gravide mave til at se ud som om, den venter tvillinger, når du serverer igen 😀

Hej. Har det nogen betydning om man bruger rør sukker eller alm sukker og kan man lave helt almindeligt remonce som fyld?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.