Kategorier
Brød og boller Sødt

Farmors kærnemælkshorn med marcipan

 

Kærnemælkshorn, færdige1, maj 2013

Min farmor var flittig i køkkenet – hun syltede og bagte, kogte og brasede og samlede hele livet igennem på opskrifter fra aviser, ugeblade, venner og bekendte. Da hun døde for nogle år siden, arvede jeg hendes opskriftssamling, og når jeg skal lave noget klassisk bagværk, så går jeg altid i farmors arkiver.

I sidste uge var jeg på café med min gode veninde Anne, og her fik vi serveret kærnemælkshorn. Jeg blev helt nostalgisk, og siden den eftermiddag i solskinnet på Østerbro har jeg ikke kunne få dem ud af hovedet. Nu har jeg så været i farmors gemmer og voilà, et styks opskrift på kærnemælkshorn fra 1961 – tak farmor!

Jeg har skiftet margarinen ud med smør og tilføjet marcipan til remoncen, men ellers er hornene, som min farmor ville have lavet dem – mums!

Farmors kærnemælkshorn
20-24 styks

Dej:
300 gram smør
500 gram hvedemel
50 gram sukker
2 dl kærnemælk
10 gram gær
Et nip salt

Et sammenpisket æg til pensling
En håndfuld finthakkede mandler
Perlesukker

Remonce:
100 gram smør
100 gram sukker
100 gram marcipan

Start med dejen. Bland først mel, salt og sukker og gnid smørret ud i blandingen. Lun kærnemælken og rør gæren ud i den. Hæld væsken i smør- og melblandingen, og rør det hurtigt sammen. Dejen skal ikke æltes. Lad dejen hvile i køleskabet – meget gerne natten over, men ellers mindst 5-6 timer.

Kærnemælkshorn, dej til hvile, maj 2013

Til remoncen æltes marcipanen med sukker og så æltes smørret ind i blandingen. Remoncen kan laves i forvejen.

Når man er klar, så deles dejen i to og rulles ud med lidt hvedemel til to cirkler på hver ca. 35-40 cm i diameter. Skær dejen ud i trekanter – 10-12 dejtrekanter per cirkel.

Kærnemælkshorn, dej, maj 2013

Kom en stor teske remonce på hver trekant og rul trekanterne sammen. Sørg for at trykke ender godt fast, så hornene ikke går op under bagningen.

kærnehorn, med fyld, maj 2013

Pensl hornene med æg, drys dem med finthakkede mandler og perlesukker, og bag dem i 18-22 minutter ved 180 grader.

Kærnemælkshorn, klar til bagning, maj 2013

Hold øje med dem, så de ikke bliver for mørke under sidste del af bagningen. Server de nybagte kærnemælkshorn – de er bedst lune, men smager også skønt kolde (ellers kan de lunes i et par minutter i ovnen lige inden servering).

Kærnemælkshornene kan fryses ned inden bagning, så har man lidt nybagt lækkert til uventede gæster. Kom de frosne horn direkte i ovnen på 180 grader og bag dem i ca. 30-40 minutter.
Kærnemælkshorn, færdige, maj 2013

28 kommentarer til “Farmors kærnemælkshorn med marcipan”

Uh det lyder herligt. Og stod lige med en rest kærnemælk efter at have bagt guiness-chokoladekage i weekenden 🙂
Tak for dejlig inspiration.

Altid til tjeneste 🙂

Guinesschokoladekage – det lyder godt nok spændende! Er det en opskrift, du vil ud med?

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Berit

Jeg udskifter det kun, fordi jeg bedre kan lide smagen af smør end margarine. Det er mest en smagssag.

God bagelyst 🙂

Bedste hilsner
Sofie

Svar

overvejer at lave dejen nu og lade den stå i køleskabet natten over og først bage dem i morgen aften, det kan man vel godt?? så har jeg tænkt mig at komme pistace masse i i stedet for remoncen. lyder det ikke lækkert??

Hvorfor er det dejen skal hvile så længe? Er der et alternativ til hviletid, hvis ikke man har tid til at vente så mange timer? 🙂

Hej Maria

Dejen bliver lettere at håndtere og rulle ud, hvis den får lov at hvile så længe. Jeg tror, at man kan nøjes med 3-4 timer, hvis man er presset på tid, men så bliver det nok sværere at rulle den ud.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Okay tak! 🙂
Sker der noget ved at lade dejen stå et døgns tid?
Jeg lavede den ved en to tiden idag, men har først tid til at lave resten imorgen ved 13 tiden.
Ved ikke om den bliver for tør?

Hej Line

Undskyld det sene svar – jeg er i Vietnam, og internetforbindelsen er ikke lige god alle steder. Dejen må gerne være lidt klistet men ikke mere end, at man kan arbejde med den. Mel kan sagtens opføre sig forskelligt, så hvis den er meget klistret, så må man tilføje noget mere mel. Det er altid ca. mål med mel.

Jeg håber, at du fik det til at fungere!

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Memuna

For at være helt ærlig, så må jeg være dig svar skyldig. Jeg ved desværre ikke, hvordan gærpulver fungerer. Måske kan du prøve at google dig frem til det? Held og lykke med det, hvis du prøver.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Sofie. Hvis jeg vil fryse nogle af hornene ned, skal jeg så vente med at pensle med æg og drysse med mandler til de skal bages, eller kan jeg fryse dem penslet og drysset?
Hilsen Lene

Hej Lene

Jeg vil mene, at man kan gøre begge dele – de gange jeg har frosset dem, der har jeg penslet og drysset inden, jeg frøs hornene ned. Men så har jeg frosset dem individuelt og først lagt dem i en pose sammen bagefter, så drysset ikke røg af.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Sofie.
Wauuu aldrig har jeg bage noget der smagte så godt, de kærnemælkshorn er som at komme i himlen… “Tror jeg nok”

Jeg har bagt dine kærnemælkeshorn et utal af gange og de er intet mindre end fantastiske og alle der smager dem er vilde med dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.