Kategorier
Kager Sødt

Krydderkage med øl a la farmor

Krydderkage, færdig3, oktober 2013

Jeg er som englænderne ville sige “a bit under the weather”, altså småsløj uden at være rigtig syg. Så jeg sidder hjemme pakket godt ind i en striktrøje, uldsokker og masser af te og har lidt ondt af mig selv – den bedste kur mod dette må uden tvivl være opskrifthygge, så jeg har fundet min farmors skattekiste af en opskriftsamling frem.

Målet var at finde en opskrift, som jeg kunne bruge alle mine lækre ASA krydderier til – jeg har nemlig en masse lækre julekrydderier tilovers fra sidste uge, da jeg bagte engelsk julekage. Det endte med at blive min farmors krydderkage med øl, som skal spises med økologisk (tand)smør – og efter et stykke har jeg det allerede bedre.

Jeg har ændret opskriften lidt – mest under hensyntagen til, hvad jeg havde i mine gemmer. Jeg har skiftet brun farin ud med muscovadosukker og rørsukker frem for melis. Den oprindelige opskrift foreskriver hvidtøl, men det havde jeg ikke. I stedet jeg brugte en mørk dobbeltbock, som er lækkert karamelagtigt uden at være bitter – den fungerede fint. Jeg har egentlig stjålet øllen fra min kæreste, men mon ikke han tilgiver mig, når den nu er blevet til kage?

Kagen kan holde sig et par dage, hvis den bliver pakket godt ind.

Krydderkage med øl
650 gram hvedemel
450 gram muscovadosukker
150 gram rørsukker
1 dl mørk sirup
2 spsk. kanel
2 tsk. natron
2 spsk. stødt ingefær
2 tsk. kardemomme
2 tsk. stødt nellike
2 tsk. allehånde
5 dl mørk øl/hvidtøl
Smør til formen

Bland alle de tørre ingredienser og siruppen.

Krydderkage, tørre ingredienser, oktober 2013

Tilsæt øllet langsomt under omrøring og rør til dejen er homogen. Hvis muscovadosukkeret danner små klumper, som ikke rigtig kan røres ud, så er det ikke noget at være bekymret over, bare lad dem være. De karamellisere nemlig i kagen, og det smager dejligt.

Krydderkage, in the making, oktober 2013

Smør en stor rugbrødsform. Selvom min form er sliplet smører jeg den alligevel – jeg er nok lidt overtroisk.

Krydderkage, klar til bagning, oktober 2013

Bag kagen ved 175 grader i omkring en time.

Krydderkage, færdigbagt, oktober 2013

Server lun eller kold med smør og te, og så er eftermiddagsteen klaret.

Krydderkage, færdig2, oktober 2013

Krydderkage, færdig1, oktober 2013

En kommentar til “Krydderkage med øl a la farmor”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.