Kategorier
Aftensmad

Simpelthen selleribøf

Selleribøf - færdige1, december 2012

Selleribøf - færdige2, december 2012

Der er efter min mening to stærkt undervurderede grøntsager i det danske vinterkøkken – den ene er rosenkål, som jeg har skrevet om tidligere, og den anden er knoldselleri. Jeg har aldrig forstået, hvorfor folk rynker på næsen af denne sunde, velsmagende og alsidige grøntsag – det er en af mine absolutte yndlingsgrøntsager. Den er vildt god i ovnbagt i stedet for eller som supplement til den klassiske kartoffel, og den smager dejligt skåret i terninger og stegt på panden med timian.

En anden måde er som selleri”bøf” – egentlig har jeg altid syntes, at det er helt forkert at kalde vegetarretter for “et- eller-andet-bøf”, som om det skal lade som om, det er lidt kødagtigt – som om vegetarisk mad er en misforståelse. Ikke destomindre er disse selleribøffer, af mangel på bedre navn, fantastisk lækre. De kan både spille hovedrollen i et vegetarisk måltid, men hvis man ikke har mod på at springe ud i et aftensmåltid uden kød, så er de også gode som et solidt tilbehør.

Selleribøf
Til fire personer

En hel knoldselleri
4 fed hvidløg
3 æg
En stor håndfuld ost – parmesan eller en mild skæreost
En stor håndfuld persille
En håndfuld rasp
Salt og peber

Skæl og riv sellerien groft, riv hvidløg og ost fint og bland det sammen med resten af ingredienserne.

Selleribøf - inden fars, december 2012

Rør det grundigt sammen til ret våd fars. Lad den hvile i en halv time.

Varm en stor stegepande op med lidt olivenolie. Form runde, flade bøffer af farsen og steg dem gyldne. Det tager ca. 15 minutter.

Selleribøf - på panden, december 2012

Server friskstegte med en fyldig salat og groft brød eller som tilbehør til fx et godt stykke svinekød.

Selleribøf - færdige, december 2012

20 kommentarer til “Simpelthen selleribøf”

Hvordan dælen lykkedes det dig at få dem til at hænge sammen? mine falder fra hinanden såsnart de ryger i panden og det er umuligt at vende bøfferne uden at de går i tusinde stykker 🙁

Hej Julie

Jeg er ked af at høre, at selleribøfferne driller! De plejer at hænge fint sammen for mig, men der kan være forskel på størrelsen af sellerien og på æggenes størrelse, så jeg tror, at det må være der problemet ligger – hvis farsen ikke hænger godt nok sammen, så falder de nemlig fra hinanden. Prøv eventuelt med et ekstra æg næste gang, så burde det virke.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Sofie,
Tusind tak for opskriften.
Jeg afprøvede den for nyligt, dog uden hvidløg og persille da min kæreste ikke er den store fan af førstnævnte, og sidstnævnte havde jeg ikke.
Men hvor blev de dog gode. ! Konsistensen var også fin. Det er ikke sidste gang jeg laver disse. I en stor portion så der også er til fryseren. Det kan de nemlig sagtens klare, idet jeg forsøgte mig med dette da jeg lavede her første gang.

Selv om det nok ikke er det, som normalt forstås som selleribøf, så er det et kanon hit – tak for den 🙂
Denne gang prøver jeg at erstatte persillen med frisk koriander – og rive noget fennikel i.

Der skal ganske rigtigt ikke spares på æg, da det let falder fra hinanden – men smagen – uhmm!

Hej Finn

Jeg tror, at der er mange forskellige opfattelser af, hvad selleribøf er, men jeg er da glad for, at du synes om opskriften. Håber også, at det bliver en succes med koriander og fennikel – det lyder i hvertfald lækkert.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Sofie
Tak for dine opskrifter, især de gode vege-retter.
Jeg er enig med dig i, at ordet “bøf” eller “frika-delle” klinger forkert, når der ikke er kød i.
ordet ‘frikadelle’ kommer af dels ‘fritella’ og ‘fricandeau’.
http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=frikadelle
Fricandeau? Fundet:
A dish consisting of a veal fillet stewed or fried and served with a sauce.
‘Bøf’ giver sig selv, det er egentlig oksekød, eng. ‘beef’.

Men blandt vegetarer bruger man ofte råvaren + ‘-delle’ eller ‘-dunse’.
Dvs. her Sellerideller – det lyder da lidt sjovt 🙂
Linsedunser klinger også sjovt 🙂
Ideen være hermed givet videre, så vi kan komme over fordommene om de “fanatiske” vegetarer – værre endnu klinger ordene “vegetarianer” og “vegetariansk”. Så lyder det rigtig missionerende – øv!

Vegetarmad kan være fantastisk, ikke fanatisk 😉
Om lidt skal jeg lave Kin. auberginer med Sichuanpeber – uden svinekød 😀
Madglade hilsner, Mirea.

Hej Mirea

Jeg kan godt lide dine overvejelser – du har helt ret. Sellerideller er ikke helt skidt, men det klinger stadig lidt af frikadeller? Uanset hvad, så smager de i hvert fald godt, hvis du spørger mig 🙂

Bedste hilsner
Sofie

Svar

jeg skræller ikke selleri, med mindre noget i skrællen er dårlig. hvorfor ikke spise den med, ligesom skrællen på et æble? skrub sellerier godt og spis den med skræl, det vil du nyde. jeg glæder mig i øvrigt til at afprøve disse selleribøffer på min madklub i morgen.

Hej Nini

Jeg skræller normalt altid min knoldselleri – mest fordi jeg synes, at det er svært at få al jorden af, men jeg vil prøve at skrubbe den næste gang. Jeg håber, at de blev gode og din madklub blev glad.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

De dufter i hvert fald dejligt 🙂
Min foodprocessor laver åbenbart nogle lidt grove strimler, når jeg river selleriet på den, så jeg måtte lige give den samlede masse en tur med stavblenderen.
Desuden kan jeg anbefale, at lade dem ligge på panden lidt længe, inden du vender dem, så hænger de lidt bedre sammen, her hos mig, i hvert fald 😉

Hej Mette

Ja det er en god idé at give dem lidt tid på panden, så de ikke falder fra hinanden. Jeg håber, at de smagte godt!

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Janus
Tak for din kommentar. Den havde forputtet sig i mit spamfilter, så jeg beklager det sene svar. Jeg er glad for at høre, at du er glad for opskriften ?

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.