Kategorier
Juleopskrifter Småkager Sødt

Farmors chokoladestænger – julesmåkager

chokoladestænger - på fad, december 2012

Min farmor var en entusiastisk julebager, og en af hendes vigtigste julesmåkager var disse chokoladestænger. Det er egentlig et lidt misvisende navn, for dette fantastisk stykke bagværk er faktisk bagt på kakao, men uanset navnets korrekthed, så smager de i hvert fald skønt.

Chokoladestænger er seje i midten og sprøde i kanten med knasende perlesukker eller mandler på toppen. De er geniale i den travle julemåned, for det tager maksimum 25 minutter fra idé til småkagerne er på bordet. Dejen skal hverken sprøjtes, udstikkes, rulles ud, æltes med fløjshandsker eller have hivsket magiske ord over sig, mens man rør femten omgange til venstra. I stedet skal dejen bare formes tykke pølser, bages og skæres i rustikke skiver, når man tager småkagerne ud af ovnen – meget lettere bliver det ikke!

P.S. De kan også spises resten af året!

Farmors chokoladestænger
Til en bageplade

150 gram smør
150 gram hvedemel
150 gram sukker
2 spsk kakao
En knsp. bagepulver
En halv vaniljestang – eller bare en tsk. vaniljesukker, som min farmors opskrift foreskriver
Lidt perlesukker eller en håndfuld smuttede og finthakkede mandler

Smelt smøret og lad det køle lidt af. Bland sukker, mel, bagepulver, kakao og vanilje og tilsæt det smeltede smør. Form lange pølser af dejen og læg dem med rigtig god afstand på en bageplade beklædt med bagepapir. Småkagerne flyder meget ud og bliver helt flade, derfor er det vigtigt, at der er god afstand på pladen, for ellers ender man med én stor (små)kage.

chokoladestænger - trillet, december 2012

Bag kagerne i 10 minutter ved 150 grader (varmluft). Tag dem ud af ovnen og fordel perlesukker/mandler på stængerne, som er begyndt at flyde ud. Bag stængerne i yderligere 10 minutter. Når stængerne er blevet helt flade, så tages de ud af ovnen og skæres i skiver på skrå, mens de stadig er varme.

chokoladestænger - skårne, december 2012

Lad småkagerne køle af og opbevar dem i en lufttæt beholder – hvis de da ikke forsvinder med det samme.

chokoladestænger - på fad1, december 2012

2 kommentarer til “Farmors chokoladestænger – julesmåkager”

Hej Sofie
Det var dejligt at se at du har set i din farmors bageopskrifter. Jeg venter at se flere af de gode gamle opskrifter.
Hilsen fra din farbror Jesper

Hej Jesper
Mange tak for kommentaren og for opmærksomheden. Jeg vil helt sikkert lave flere af farmors opskrifter – det er så sjovt og hyggeligt at have hendes opskriftsamling!
Kærlig hilsen Sofie

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.