Så blev det december, og december er lig med hygge, snevejr, stearinlys og så selvfølgelig julebagning. Jeg har altid mange bageprojekter i december, men det vigtigste af dem bager jeg i december – det startede allerede i oktober, hvor jeg bagte min traditionelle engelske julekage. I år bagte jeg dem – jeg laver altid tre – i slutningen af oktober. Du kan læse opskriften på selve den engelske julekage her
Siden da har kagerne boet i mit køleskab, de er blevet klappet kærligt, vist frem med stolthed, fodret med rom, og jeg har holdt styr på dem på min køkkentavle.
Nu skal julekagerne spises, men først skal de glaserede med abrikosmarmelade, overtrækkes med marcipan, dækkes med snehvid royal icing og til sidst dekorerers efter alle kunstens regler.
Til andet trin i julekageopskriften skal man bruge:
(til én kage)
275 gram marcipan
En spsk. lys honning
125 gram flormelis + ekstra til at rulle ud med
Et lille glas abrikosmarmelade
Ælt marcipanen med honning og flormelis, indtil den er helt glat og lidt mere tør, end marcipan normalt er.
Så skal den rulles ud, så den passer til kagen. Det gøres efter min mening lettest ved at dække et stort spækbræt med husholdningsfilm og drysse det med flormelis og rulle den ud oven på det. Vend marcipanen nogle gange undervejs, så den ikke klistrer fast til filmen – kom også lidt flormelis på kagerullen.
Smelt forsigtigt abrikosmarmeladen og fordel et relativt tykt lag over hele kagen – den skal fungere som lim til marcipanen.
Kom nu den udrullede marcipan på kagen – det gøres lettest ved at rulle marcipanen løst om en kagerulle og derefter forsigtigt at flytte den hen til kagen og rulle den ud over kagen.
Glat marcipanen ud over kagen, så der ikke er lufthuller, og skær det overskydende marcipan fra.
Lad kagen stå og tørre til næste dag.
Når kagen har tørret, er der forskellige muligheder for overtræk. Jeg foretrækker royal icing, som bliver helt knasende og giver en god kontrast til den saftige kage. Andre bruger fondant, men det har nu aldrig været min kop te.
Opskrift på royal icing:
2 pastueriserede æggehvider
300-400 gram flormelis
En tsk. glycerin (det gør det lettere at skære igennem glasuren)
Pisk hviderne næsten stive, og pisk så langsomt glycerinen og flormelissen i. Pisk i ca. 10 minutter – det er vigtigt at piske længe, for ellers risikerer man, at ens royal icing ikke holder formen i længden.
Fordel glasuren i et jævnt lag ud over hele kagen.
Når glasuren er fordelt, så kan man gøre to ting – man kan trække små toppe i glasuren, så man skaber en ujævn sneagtig overflade. Alternativt kan man glatte glasuren pænt ud over det hele. Det er lidt svært med royal icing, men det kan lade sig gøre. Hvis man har bagt flere kager og laver en større portion glasur, så dæk skålen – ikke selve icingen – med en fugtig klud for eller størker den og bliver svær at arbejde med.
Nu kommer det rigtig sjove – eller angstprovokerende – at pynte kagen. Jeg har i år besluttet mig for at dekorere mine tre kager således:
Helt simpelt med kandiserede violer – lilla har for mig altid være en julefarve
På klassisk engelsk manér med kristtjørn stukket ud af resterne af overtræksmarcipanen, som jeg har farvet rød og grøn.
Dette er selvfølgelig bare et lillebitte udvalg af muligheder – det er virkelig kun fantasien (og tiden), der sætter grænser.
Spis kagen sammen med en kop te, i stedet for æbleskiver til gløgg, i små firkanter som konfekt eller til en helt særlig syndig julemorgenmad – man behøver jo ikke fortælle det til nogen..
Et stykke klassisk engelsk julekage pakket pænt ind i cellofan er også en fantastisk gave til en heldig vært eller værtinde. Og så er kagen i sig selv et pragtfuld stykke julepynt.
5 kommentarer til “Traditionel engelsk julekage, 2. runde”
[…] Efter 1-2 måneder skal kagen så overtrækkes med marmelade, marcipan og til sidst royal icing – Læs om runde 2 af julekagebagningen her […]
Hej Sofie, nu har jeg forsøgt mig med denne overdådige opskrift på engelsk julekage, men da jeg ikke er så erfaren en bager som du, har jeg et par spørgsmål.
Hvor skal kagen stå og tørre efter marcipanlåget er lagt på og skal den tildækkes?
Hvornår tilsættes glycerin til iceingen?
Hvordan opbevares kagen når den er færdig med de to lag overtræk?
Og sidst men ikke mindst hvor længe kan kagen holde sig?
Tak for en inspirerende hjemmeside.
God jul
Venlig hilsen
Margit ??
Hej Margit
Jeg beklager virkelig mit sene svar! Mit spamfilter er gået helt amok over de sidste par måneder.
Jeg håber, at kagen blev god, og at du fandt ud af det – en anden gang så prøv eventuelt at spørge på Facebook, hvis jeg ikke svarer her! Julekagen er jo et seriøst projekt at kaste sig ud i 🙂
Bedste hilsner
Sofie
Hej Sfie, jeg overvejer at prøve opskriften af i år og vil gerne spørge om det samme som Margit.
Venlig hilsen Marna
Hej Marna
Selvfølgelig:
Hvor skal kagen stå og tørre efter marcipanlåget er lagt på og skal den tildækkes?
Svar: På køkkenbordet let dækket af et rent viskestykke
Hvornår tilsættes glycerin til iceingen?
Svar: Når æggehviderne er næsten stive og sammen med flormelissen.
Hvordan opbevares kagen når den er færdig med de to lag overtræk?
Svar: I køleskabet grundigt pakket ind, så den ikke tørrer ud.
Og sidst men ikke mindst hvor længe kan kagen holde sig?
Svar: Nærmest uendeligt så længe den er i køleskabet. Jeg tror ikke, at den har overlevet mere end en måneds tid hos mig, men med den mængde sukker og rom, der er i, burde den kunne holde sig meget længe.
God bagelyst 🙂