Jeg var så heldig at gøre et fantastisk kup lige inden jul – en kæmpe frilands nakkekam til næsten ingen penge. Lige omkring jul var dog ikke det rigtige tidspunkt at kaste sig over den, syntes jeg, så stegen blev delt i to og kom i fryseren. Nu er det så en god måned siden, at det var jul, og jeg vil have gris på gaflen.
Jeg har altid syntes, at det er lidt ærgeligt, at flæskesteg kun er noget, som man spiser til jul, så jeg prøver at lave det engang imellem uden at gøre det alt for julet. I England er en fyldt flæskesteg med æbler og salvie helt klassisk, og det er der en god grund til. Det møre og fede kød sammen med de syrlige æbler og den kraftige salvie smager nemlig rigtig dejligt.
Hvis man ikke lige snubler over en nakkekam, så kan enhver form for flæskesteg tilberedes på samme måde.
Fyldt flæskesteg
En nakkekam/flæskesteg på 1,5-2 kg
Salt
Kødsnor
Fyld
2 store æbler
1 stort løg
8-10 blade frisk salvie
Fjern kernehuset fra æblerne og skær dem i tern. Hak løget rimelig fint og hak salvien groft. Steg det på panden med lidt olivenolie.
Fyldet er færdigt, når løg og æbler er helt bløde.
Mens fyldet steger, ordnes kødet. Hvis sværen ikke er skåret igennem, så start med det. Skær derefter et dybt snit horisontalt langs hele kødstykket, så man skærer ca. 2/3 igennem.
Lad fyldet køle lidt af og fordel det i tværsnittet i kødet. Bind kødet op med kødsnor, så fyldet bliver holdt på plads. Start i den ene ende af stegen og bind rundt om kødet ned langs hver andet stykke svær. Stram godt til.
Placer den fyldte steg i et ildfast fad og gnid sværen grundigt med salt.
Kom stegen i ovnen og steg den ved 200 grader i 2 timer. Hvis den er ved at blive mørk til sidst, så kom sølvpapir over den.
Lad stegen hvile i 10 minutter, inden den skæres ud.
4 kommentarer til “Saftig flæskesteg fyldt med æbler og salvie”
Hej Sofie. Det lyder rigtig lækkert og da vi har en flæskesteg i fryseren, tror jeg det bliver aftenens ret. Jeg er dog i tvivl om hvad jeg skal servere til. Har du et godt bud? På forhånd tak og tak for mange gode og lækre opskrifter. Mvh Anne Louise.
Hej Anne Louise
Tak for din kommentar og god fornøjelse i køkkenet!
Som tilbehør til den fyldte flæskesteg kan jeg anbefale små ristede kartofler eller blandede ovnbagte rodfrugter og en salat med fintsnittet grønkål, appelsiner og ristede nødder fx, eller min rosenkålssalat http://sofiesspisekammer.dk/2012/11/04/varm-salat-med-rosenkal-og-aeble/ – uden parmesanost.
God søndag,
Sofie
Har lige lavet og spist den – super lækker saftig steg. Er pænt populær i familien nu, så tak for det og dejlig opskrift 🙂
Hej Hedda
Det er jeg glad for at høre! Hav en dejlig solskinsdag!
Bedste hilsner
Sofie