Kategorier
Småkager Sødt

Chokoladecookies fyldt med karamel og havsalt

Chokoladecookies fyldt med karamel og havsalt

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er meget glad for karamel – nogle vil kalde det en besættelse. Jeg lavede disse cookies, da jeg var på vinterferie med familien. En eftermiddag på Tenerife fik jeg umådelig lyst til karamel og chokolade, og jeg har længe gået og arbejdet lidt på en opskrift på nogle cookies, som netop kombinerede disse to lækre sager. Inspireret af at være i Spanien besluttede jeg mig for at komme dulce de leche i, så jeg bagte chokoladecookies fyldt med den lækreste blødt-sprøde dulce de leche karamel og med et drys havsalt på toppen – de blev meget vel modtaget af familien!

Jeg kunne desværre ikke få ordentlig kakao, så de blev ikke helt så markante, som jeg havde tænkt mig, men det har jeg tilpasset i opskriften. Køkkenudstyret er ikke helt, hvad jeg er vant til, så jeg måtte improvisere lidt. Der var for eksempel ikke noget piskeris, men nu ved jeg så, at man sagtens kan bruge en stavblender til at røre smør og sukker lyst og luftigt.

Chokoladecookies med karamel og havsalt
18-20 chokoladecookies

160 gram smør
3 dl brun farin
2 dl rørsukker
En halv stang vanilje
2 æg
5 dl hvedemel
2 spsk. kakao
En kvart tsk. salt
125 gram mørk chokolade (70%)

Desuden
200 gram dulce de leche
1-2 tsk. maldon havsalt

Rør de to slags sukker, smør og vanilje blødt og homogent. Tilsæt æggene et ad gangen og rør grundigt.

Chokoladecookies fyldt med karamel og havsalt

Bland mel, kakao, salt og rør det i dejen – den skal bare blandes hurtigt. Hak chokoladen groft og tilsæt den til sidst.

Chokoladecookies fyldt med karamel og havsalt

Sæt 2/3 af dejen ud som cookies med god afstand i mellem – de flyder en del ud. Lav en fordybning i midten, og læg en god teske dulce de leche i fordybningerne og fordel så resten af cookiedejen oven på karamellen – fyldet behøver dog ikke at være fuldstændig dækket.

Chokoladecookies fyldt med karamel og havsalt

Drys småkagerne med havsalt og bag dem ved 200 grader i 12-15 minutter. De er færdige, når de er gyldenbrune i bunden, og karamellen bobler.

Chokoladecookies fyldt med karamel og havsalt

Lad de nybagte chokoladecookies køle af på en rist og opbevar i en lufttæt beholder, hvis de ikke skal spises med det samme.

Chokoladecookies fyldt med karamel og havsalt

10 kommentarer til “Chokoladecookies fyldt med karamel og havsalt”

Hmm, synes sgu ikke at de ligner dine kager ret meget…
Dejen virkede for tung, som om der var for meget mel i, men jeg har fulgt dine anvisninger…
De er meget mørkere og flyder ikke så meget ud.
Er nok bare ikke god til at bage….

Hej Jane

Det er jeg ked af at høre! Jeg er “desværre” på vej til Sydøstasien i nogle måneder, så jeg kan ikke efterprøve opskriften igen, men jeg har bagt dem nogle gange uden problemer. Kan det tænkes, at du har æltet dejen lidt meget måske? Alternativt kan det være, at det er deciliter frem for vægt, der driller, for det handler jo lidt om, hvor meget man presser melet sammen. Jeg skal nok kigge på opskriften, når jeg kommer hjem og så tilpasse, så det bliver i gram i stedet – det vil forhåbentlig løse problemet.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej,
Jeg vil prøve at bage de her lækre cookies i morgen, og vil blot høre om du afprøvet ovenstående opskrift efter Janes kommentar? 🙂
Vh Camilla

Hej Camilla

Ja det har jeg – godt nok med nutella i stedet for med karamel (ikke super spændende i øvrigt) men konsistensen blev som forventet og ønsket, så jeg ved desværre ikke helt, hvad der er gået galt i Janes køkken – opskriften fungerer fint i mit.

God bagelyst!
Sofie

Svar

Hrrm.. Mine cookies blev MEGET anderledes.. Billederne er lidt misvisende også, for hvis man laver dejen med brun farin og rigtigt kakaopulver, kan de aldrig få den farve, som din har. Desuden var mine meget flade og hårde, selvom de kun fik 11 minutter…

Hej Maja

Jeg er ked af, at dine cookies ikke blev som forventet. Jeg laver beskrivelsen om, så det fremgår, at de bliver lidt mørkere end billederne. Jeg ved desværre ikke, hvorfor dine cookies blev flade og hårde. Ovne varmer forskelligt, så bagetid er altid vejledende. Et af de steder, hvor det ofte går galt med bagning af cookies er, at mange ælter dejen. En cookiedej må ikke æltes, den skal behandles så lidt som muligt, sådan at den gluten, der er i hvedemelet, ikke bliver udviklet til glutennet, for så flyder ens cookies nemlig ikke ordentligt ud.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Hej Katja

Jeg har aldrig frosset dem, men jeg tror, at de kan holde sig en lille uges tid i en tæt lukket beholder.

Bedste hilsner
Sofie

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.