Når man siger rosenkål, tror jeg, at mange tænker på en udkogt, grågrøn og kedelig grønsag, der smager lidt af prut – men rosenkål er altså en undervurderet grønsag! Når den er tilberedt rigtigt er den sprød, mild og absolut indbydende at se på i al sin forårsgrønhed. Desuden er det både sund og billig grøntsag.
Jeg tilbereder rosenkål på mange måder – rå, dampet, vendt i smør eller lynstegt, men min yndlingsmåde er stegt med hvidløg serveret med æble, friskrevet parmesan og en lidt skarp dressing. Salaten passer perfekt til en saftig svinekotelet fra en gris, som har øffet og haft krølle på halen.
Varm salat med rosenkål og æble
500 gram rosenkål
2 saftige æbler
en god håndfuld friskrevet parmesanpost
2 fed hvidløg
Til dressingen bruges:
Rapsolie
Æbleeddike
1 spsk honning
Citronsaft
Salt og peber
Rosenkålen ordnes – de grove yderste blade og bunden fjernes – herefter halveres og dampes i 3-4 minutter.
Mens kålen dampes, varmes en stegepande op med lidt rapsolie til middelvarme. Herefter tilsættes den dampede kål og to pressede fed hvidløg.
Rosenkålen steges i et par minutter, indtil den er færdig men stadig har bid. Imens skæres æblerne ud i tern, og parmesanen rives eller skæres i tynde flager. Lav så dressingen af lige dele olie og eddike – ca. 4 spsk af hver, en tsk. honning, saften af næsten en halv citron, salt og peber. Bland grundigt.
Til sidst sammensættes salaten. Bland rosenkål, æbler og dressing og tilsæt til sidst parmesanen.
En kommentar til “Varm salat med rosenkål og æble”
[…] nok meget rosenkål.” Den er nu blevet spist, de små og fine blev til en ret lækker lun rosenkålssalat med æbler og de store blev til baconstegte rosenkål som vi fik med kartofler og falske karbonader på […]