Er der noget, som altid kan gøre mig glad, så er det en skive nybagt kanelbrød – den skal være sprødt på ydersiden, blød i midten og lige præcis så sødt og syndigt snasket, at det faktisk er kage. Og så skal der selvfølgelig masser af glasur på toppen.
Jeg har eksperimenteret med mængden af æg og smør i dejen for at opnå den rigtige bløde konsistens. Jeg har bagt en del kanelbrød, før jeg blev fuldstændig tilfreds. Og jeg tilstår med det samme – jeg med stor fornøjelse og fedtede fingre har smovset mig igennem mine ikke helt perfekte kanelbrød (smør, kanel og sukker går man jo aldrig helt galt i byen med), mens jeg har arbejdet på at få opskriften helt rigtig. Hvad jeg dog ikke gør for bloggens skyld.
Kanelbrød smager bedst nybagt, men det kan godt holde sig til dagen efter, hvis man pakker det grundigt ind.
Kanelbrød
Til en to-liters brødform
Dej:
½ pakke gær
2 dl mælk
75 gram smør + ekstra til formen
50 gram rørsukker
Et nip salt
2 æg
½ stang vanilje
500-550 gram hvedemel
Fyld:
125 gram blødt smør
175 gram rørsukker
3 spsk kanel
Glasur:
100 gram flormelis
2-3 spsk vand
Skær smørret i tern. Varm smør og mælk op, så mælken bliver lun, og smørret smelter.
Rær gær, salt og sukker ud i den lune mælk. Tilsæt 2/3 af melet, de to æg og vaniljekornene. Ælt det hele sammen og tilsæt mere mel efter behov. Dejen skal være helt silkeblød og kun lige kunne æltes. Dejen bliver bedst, hvis man ælter i mindst 10 minutter og gerne på røremaskine, men man får også et fint resultat – og gode overarme – hvis man gør det i hånden.
Lad dejen hæve lunt, til den når dobbelt størrelse. Det tager ca. 1-1½ time.
Imens laves fyldet – rør smør, sukker og kanel blødt og homogent, og smør også en brødform på ca. 2 liter grundigt med smør.
Når dejen er hævet, så kom den ud på et meldækket bord og rul den ud til et rektangel på ca. 30×40 cm. Fordel fyldet jævnt.
Rul dejen sammen til en fast pølse. Buk hjørnerne ned under og læg kanelbrødet i den smurte form.
Klip godt ned i brødet med en saks i et siksakmønster, og lad kanelbrødet efterhæve en 30 minutter.
Tænd oven på 180 grader varmluft og bag i 30-40 minutter. Hvis dit kanelbrød er ved at blive for mørkt, så dæk det til i de sidste 10-15 minutter af bagetiden. Lad kanelbrødet køle af i formen, indtil det er næsten koldt og så på en rist.
Rør glasuren sammen og kom den over brødet i et tilfældigt mønster.
Server det nybagte kanelbrød i tykke skiver.
8 kommentarer til “Kanelbrød – blødt, sødt og syndigt”
Kære Sofie!
Det ser da modbydeligt lækkert ud det kanelbrød! Kaffe og kanelbrød er den bedste kombination!
Jeg har planer om at få brugt marcipanresterne fra jul og vil bage kærnemælkshorn til vores eftermiddagskaffe. Ha en god søndag! Kh Ulrika
Kære Ulrika
Tak 🙂 Åh jeg tror faktisk også, at det ville være ret lækkert med marcipan i kanelbrød? Nu får jeg helt lyst til at bage det endnu engang.
Bedste hilsner
Sofie
Uh, Ja! Det tror jeg bestemt det er!!
Jeg har bagt den i dag, ! Super lækker, Tak Sofie!
Hej Bodil
Jamen det var da så lidt, jeg er glad for at høre, at det blev en succes!
Bedste hilsner
Sofie
Mmm, kanelbrød har altid været en af mine favoritter. Jeg kan sagtens spise et helt brød alene og helst med masser af glasur.
Hej Sysleren
Det er godt at høre, at jeg ikke er den eneste – jeg har ikke blot spist ét. Jeg indrømmer blankt, at jeg har spist mange.
Bedste hilsner
Sofie
[…] som jeg har arvet fra min mormor, da hun engang ryddede op i sine opskrifter -og delvist fra Sofies Spisekammer der i hvert fald skriver, at hun har spist utallige kanelbrød for at få den helt perfekte […]