Kategorier
Juleopskrifter Småkager Sødt

Nok verdens bedste vaniljekranse

Nok verdens bedste vaniljekranse

Verdens bedste vaniljekranse? “Aaarh” tænker du måske, “kan det nu virkelig passe?” For mig er svaret absolut ja. Disse vaniljekranse smager af jul, familiehygge og min farmors køkken – og af god vanilje på den helt rigtige måde, og så er de lige præcis så sprøde, som en vaniljekrans skal være. Opskriften stammer fra min farmors skatkammer, og jeg bliver altid skuffet, hvis jeg forsøger mig med en anden opskrift. Min farmor havde en stjernedims til sin kitchenaid, men sådan en har ikke fået anskaffet mig, så jeg ruller mine vaniljekranse i hånden, det bliver de ikke ringere af. Mængden af smør kan varieres afhængigt af, hvor smørbagt man kan lide sin vaniljekrans.

Ligesom med al anden madlavning, så bliver det kun så godt, som de ingredienser man bruger. Så brug nu noget ordentligt smør og helst også nogle fede, lækre og duftende vaniljestænger fremfor nogle, der er kedelige og indtørrede eller fremfor vaniljesukker – så bliver vaniljekransene altså bare lidt sjovere.

Nok verdens bedste vaniljekranse
Ca. 100 vaniljekranse

300-350 gram smør
500 gram hvedemel
½ tsk hjortetaksalt
125 gram mandler
250 gram hvidt sukker
2-3 godevaniljestænger
1 æg

Smut mandlerne, og blend dem til relativt fint mel.

Skrab kornene ud af vaniljestængerne og bland med sukker, så vaniljen fordeler sig jævnt.

Nok verdens bedste vaniljekranse

Bland vaniljesukker, hvedemel, mandelmel og hjortetaksalt med smør. Gnid smørret ud i de tørre ingredienser til konsistensen er som grove brødkrummer. Pisk ægget sammen og kom det i. Bland hurtigt sammen til en nogenlunde fast dej – prøv at arbejde med den så lidt som muligt. Pak dejen ind og lad den hvile i en time eller to i køleskabet.

Tril dejen til lange pølser og skær stykker af ca. 8-10 cm. Eksperimenter eventuelt lidt med tykkelsen. Vaniljekranse må nemlig hverken være for tynde eller for tykke.

Nok verdens bedste vaniljekranse

Placer vaniljekransene med lidt afstand i mellem på en bageplade.

Nok verdens bedste vaniljekranse

Bag pladerne én ad gangen på 200 grader (ikke varmluft) i 7-9 minutter på den næstnederste ribbe i ovnen. Hold øje med dem, så de ikke får for meget. Vaniljekranse skal helst være helt lyse eller i hvert fald kun meget let gyldne. Husk at småkager altid skal bages på bageplader, der har stuetemperatur, for ellers kan du ikke regne med bagetiden.

Lad de nybagte vaniljekranse køle af på en rist til de er helt kolde.

Nok verdens bedste vaniljekranse
Opbevar de kolde vaniljekranse i en lufttæt beholder. De kan sagtens holde sig et par uger, hvis de er pakket ordentligt ind.

Nok verdens bedste vaniljekranse

2 kommentarer til “Nok verdens bedste vaniljekranse”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.