Kategorier
Aftensmad Suppe

Løgsuppe med salvie

Løgsuppe, færdig1, oktober 2013

Jeg er en stor fan af løgsuppe. Her i huset spiser vi denne skønne ret hele efteråret og vinteren med groft brød gratineret med ost som tilbehør – smukt i al sin enkelthed. Man kan i princippet bruge hvilken som helt ost, som man synes godt om og som smelter, men det klassiske er at bruge gruyère til ostebrødene.

Denne opskrift er nok mere en fremgangsmåde end en egentlig opskrift, for suppen kan varieres i det uendelige – brug andre urter, forskellige løg, mere eller minde hvidløg, sherry i stedet for vin, der er ikke grænser for mulighederne. Én ting, der ikke bør ændres, er dog, at løgene skal stå og småkaramellisere i smør i mindst en halv time – det er ikke til debat, punktum.

Løgsuppe
Til fire personer

1 kg blandede løg og porrer (almindelige, rødløg, skalotteløg)
2 fed hvidløg
25 gram smør
1 spsk. olivenolie
Et par kviste frisk timian
En håndfuld frisk salvie
Et glas vin (ca. 1,5 dl)
1,2 liter god oksefond
Salt og peber

Til servering
4 skiver groft brød
100 gram ost, fx gruyère eller comté

Pil og halvver løgene. Skær dem i meget tynde skiver og hak hvidløget fint.

Løgsuppe, løg, oktober 2013

Varm smør og olie op i en tykbundet gryde. Tilsæt løgene og lad det stege ved høj varme et par minutter. Tilsæt timian og grofthakket salvie.

Skru ned for varmen, og lad løgene stå ved medium/lav varme i mindst en halv time, men gerne en lille time. De skal blive helt bløde, men må kun tage en lille smule farve. Er de ved at blive tørre, så tilsæt lidt mere smør. Rør jævnligt rundt.

Løgsuppe, bløde løg, oktober 2013

Tilsæt vinen og lad den koge ind – ca. 10 minutter. Tilsæt så fonden og lad suppen simre i 15 minutter under låg.

Løgsuppe, suppen, oktober 2013

Mens suppen koger, så skær brødet i skiver og riv og fordel osten på brødene.

Løgsuppe, brød, oktober 2013

Gratiner brødene i ovnen i 10-15 minutter ved 200 grader, til de er helt sprøde og osten er smeltet. Server suppen rygene varm med brødene til.

Løgsuppe, færdig2, oktober 2013

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.