Kategorier
Aftensmad Morgenmad

Bagte æg i avocado med frisk tomatsalsa

Bagte æg i avocado med frisk tomatsalsa

Luk øjnene et øjeblik og forestil dig, at du står ved køledisken i dit lokale supermarket. Du skal købe æg. Der er et hav af muligheder – buræg, skrabæg, frilandsæg, gårdæg og økologiske æg. Æggene er ens, priserne er forskellig. Hvad vælger du? Jeg tager altid de økologiske æg, fordi hønsene på et økologisk landbrug har det bedst og ikke har fået mad fyldt med tilsætningsstoffer. Og at skifte de konventionelle æg ud med økologiske er et af de steder, hvor det er let at købe økologisk uden, at det fuldstændig vælter budgettet.

Økologisk Landsforening har bedt mig om at lave med en middagsret med økologiske æg. Ikke for at jeg skal komme med brandtaler om, hvor vigtigt det er at købe æg fra økologiske høns, som har haft strøelse at rode i, pinde at sidde på, set solens lys og ikke har fået klippet deres næb, selvom det også havde været en glimrende grund. Nej, grunden er, at Økologisk Landsforening er i gang med et eksperiment, “Generation Ø”, hvor tre unge mellem 18-28 i fem uger skal spise økologisk på budget for at vise, at det faktisk godt kan lade sig gøre. Jeg synes, at det er et spændende og vigtigt eksperiment. Vil du følge med i, hvordan det går Generation Ø’erne, så tjek deres facebookside ud:

Og det er ikke tomme ord fra min side, for det kan faktisk godt lade sig gøre. Jeg er selv studerende med et ret stramt budget, men jeg lever stort set økologisk. Det betyder, at jeg ikke spiser kød hver dag, for det er der ikke plads til i budgettet, og at jeg tænker mig godt om, når jeg køber ind. Til gengæld lever jeg sundt og grønt, spiser meget efter årstiderne, og jeg har stadig råd til at drikke en øl eller tre i fredagsbaren.

Synes du, at det lyder mærkeligt med bagt avocado? Det gjorde jeg også, men det virker forbløffende godt – avocadoen beholder sin form og bliver en anelse mere cremet, æggeblommen er flydende og lækker og den lidt stærke salsa giver godt modspil til avocadoens fedme. Retten fungerer i min verden bedst som aftensmad, og både æg og avocado mætter godt, men den vil også fungere fint til både brunch og frokost – og så er den nem, billig og sund.

Bagte æg i avocado med frisk tomatsalsa
Til én som aftensmad

2 små æg
1 stor og moden avocado
Hakket purløg

Til salsaen
1-2 forårsløg
½ rød peber
2 store tomater eller en håndfuld cherrytomater
En lille håndfuld bredbladet persille
Eventuelt lidt finthakket chili

Desuden
Eventuelt 3-4 skiver bacon
Ristet brød

Start med at halvere avocadoen og tag stenen ud – det gøres nemt ved med let hånd at slå en køkkenkniv ned i stenen og så twiste lidt til den ene side. Udhul avocadoen lidt, hvis stenen ikke er så stor, så der er plads til ægget. Skær en lille bitte smule af bunden af hver halvdel, så avocadoerne står mere stabilt.

Bagte æg i avocado med frisk tomatsalsa

Slå ægget ét ad gangen i en kop. Hæld først æggeblommen i avocadoen og derefter hviden, så blommen ligger pænt i midten. Gentag med det andet æg.

Bagte æg i avocado med frisk tomatsalsa

Placer forsigtigt avocadoerne i et fad og bag dem i 15-18 minutter ved 190 grader varmluft, til hviden har sat sig, og æggeblommen stadig er meget blød. Krydder med salt og peber og drys med purløg.

Imens æggene bager laves salsaen. Hak løget mellemfint og tomaterne, peberfrugten og persillen lidt grovere. Hak også chilien fint, hvis du bruger. Bland det hele sammen og smag til med salt og peber.

Bagte æg i avocado med frisk tomatsalsa

Rist brødet og steg baconen sprød. Anret de to avocadoer med salsa, bacon og brød og server.

Bagte æg i avocado med frisk tomatsalsa

Dette indlæg er sponsoreret af Økologisk Landsforening, men holdningerne er helt mine egne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.