Kategorier
Sødt

Perfekt sprød mørdej til søde tærter

Rabarbertærte, færdig tærte, maj 2013

nøddetærte, færdig, feb 2013

Tærter er perfekte sommer og vinter både som dessert og til eftermiddagskaffen. Om sommeren er det oplagt at bruge alle de lækre sæsonbær og om vinteren kan mørdejsbunden fyldes med chokoladeganache eller årets sidste æbler. Fyldet er vigtigt, men for mig er bunden faktisk vigtigere. Der er ikke noget mere sørgeligt end lækkert tærtefyld oven på en slatten, blød eller for alt for tyk bund – det kan selv verdens lækreste fyld ikke redde.

Jeg bruger altid en sød mørdej, som bliver sprød, skør og smager dejligt. Det er vigtigt, når man laver mørdej, at man ikke arbejder mere end højst nødvendigt med dejen. Den må ikke æltes, men skal blot røres hurtigt, til den lige hænger sammen. Nogle blindbager tærtebunden med bagepapir og ris/bønner, inden den fyldes. Jeg prikker den bare grundigt, når jeg forbager mørdejen – men det er en smagssag. Jeg bruger altid en tærteform med løs bund, og jeg er personligt meget glad for det engelske mærke Circulon, som laver noget nær uopslidelige tærteforme – de kan ikke købes i Danmark, men amazon forhandler dem, og du kan finde dem lige her.

Denne mørdej kan bruges til mange skønne ting – her er et par forslag:
En klassisk fransk tarte tatin
Mazarintærte med nøddekaramel
Rabarbertærte med mazarin
En sommerlig jordbærtærte

Mørdej
Nok til to tærter af 20 cm

250 gram hvedemel
165 gram koldt smør
Et medium æg
3 spsk. flormelis
Et nip salt
Eventuelt en halv stang vanilje

Skær smørret i tern og bland med flormelis, salt og hvedemel. Arbejd smørret ind i melet, så konsistensen bliver som brødkrummer. Mørdejen kan med fordel køres på en røremaskine, men ellers så arbejd hurtigt, så smørret ikke bliver varmt.

Tærteform mørdej

Pisk ægget grundigt sammen, og kom det i smør- og melblandingen. Bland hurtigt ægget ind i dejen – uden at ælte for meget. Den skal bare lige hænge sammen. Hvis man gør det på maskine, så lad den køre, til massen er nogenlunde homogen, og så pres bare dejen sammen til sidst.

Tærteform med mørdej1

Pak mørdejen ind i film, og lad den hvile i køleskabet i mindst en time. Når dejen har hvilet, så rulles den ud med lidt hvedemel. Smør en tærteform med løs bund og en diameter på ca. 20 cm grundigt, og tryk tærtedejen ud i formen.

Tærteform med mørdej

Prik tærtedejen jævnt, så eventuelle luftbobler kan slippe ud. Kom tærtefadet med dej i fryseren. Efter 15 minutter i fryseren kan bunden bages.

Hvis tærten skal have fyld, der skal bages, så forbages tærtebunden først i 10-12 minutter ved 200 grader, indtil den er lys gylden. Fyld herefter tærten og bages færdig.

Hvis tærtefyldet ikke skal bages, så bages tærtebunden i ca. 25 minutter ved 200 grader, til den er gylden og gennembagt. Lad den køle af, før tærtefyldet kommes i.

mørdej, færdigbagt, 2013

 

Dette indlæg indeholder et affiliate link til, hvor man kan købe tærteformen, hvilket vil sige, at jeg får et lille beløb, hvis du køber en. Det er absolut ikke noget, som jeg bliver rig af, men det er med til at dække lidt af de omkostninger, der er forbundet med at drive Sofies Spisekammer.

2 kommentarer til “Perfekt sprød mørdej til søde tærter”

[…] Da min mor havde fødselsdag i april, gav vi hende en tur i Den Blå Planet med picnic her i sommerferien. På picnicmenuen var blandt andet disse små skønne portionsanrettede blåbærtærter. De er meget simple at lave, smager dejligt og er gode i en picnic kurv, da de er lette at transportere. Jeg har droppet tærtedejen og laver dem i stedet med en art hasselnødde frangipane – det er en klassisk italiensk mandelcreme, hvor jeg har udskiftet mandelmel med hasselnøddemel. Tærten bliver fast nok til, at tærtedejen faktisk ikke mangler, men hvis man ikke kan leve uden en sprød tærtedej, så findes opskriften på en klassisk sød mørdej her […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.